Under torsdagen gick Katrineholms kommun via sin hemsida och Facebook ut med att ingen coronamörkläggning förekommit i Katrineholm efter en dom i kammarrätten. Uppdateringen innehåller flera sakfel då tidningen inte anmält kommunen till kammarrätten, utan överklagat kommunens beslut att inte lämna ut handlingar. Inte heller har kammarrätten tagit ställning till huruvida någon mörkläggning skett.
Upprinnelsen är reportern Johannes Tångebergs begäran den 3 april om att få ta del av uppgifter kring antalet personer som testats positivt för covid-19 inom den kommunala äldreomsorgen. Kommunen avslog begäran och enligt vård- och omsorgsnämnden fanns inte någon sammanställning över antalet smittade.
I domen gav kammarrätten Johannes Tångeberg rätt att ta del av antalet coronasmittade i kommunen, men avslog begäran avseende hur många av de covid-19-smittade inom äldreomsorgen som har avlidit. Kammarrätten kommer fram till att kommunen har sammanställningar över dödsfallen, men att dessa faller under sekretess. Kommunen hänvisar enligt domen till att uppgifterna finns i patientjournaler.
Eva Burman, chefredaktör för Sörmlands Medias tidningar, säger att granskningen som redaktionerna har genomfört visar att länets kommuner visst har sammanställningar över smittspridningen och menar att kommunerna även bör ha sammanställningar över avlidna i covid-19 i sina egen verksamhet.
– Allt annat vore mycket anmärkningsvärt. Enligt rutinerna ska ju enhetscheferna informeras löpande om smittspridningen. Om man bara haft uppgiften om dödsfall i patientjournaler vore det ju uppseendeväckande. Då har man ju ingen överblick.
Kommundirektör Sari Eriksson står dock fast vid att kommunen inte har uppgifter på hur många av de som smittats som har avlidit.
Varför lämnades inte uppgifterna om smittspridning ut direkt då de inte var sekretessbelagda utan allmän handling?
– Allmän handling kan man ju diskutera. Vi hade inte de här uppgifterna. Då skulle vi ha behövt göra en sammanställning, vilket inte faller under allmän handling med tanke på tiden. När Socialstyrelsen sa att vi måste leverera in uppgifterna gjorde vi det och informerar alla.
Anser du att argumenten för att inte lämna ut informationen fortfarande håller?
– Det kan man ju alltid diskutera med tanke på vad kammarrätten säger.