I höstas kunde Kuriren avslöja att en narkosläkare låtit ett par bekanta bevittna en ECT- behandling av en nedsövd patient på Kullbergska sjukhuset, utan patientens medgivande. Läkaren har uppgett till Kuriren att han begått misstaget, trots att han var väl medeveten om att medgivande från patienten krävdes. Socialstyrelsen har inte fått in något enskilt klagomål på läkaren, och sjukhuset har efter sin interna utredning av händelsen inte heller gjort någon anmälan enligt lex Maria.
- Lex Mari-anmälan görs, om händelsen innebär att patienten utsatts för allvarlig skada, eller risk för allvarlig skada. Så var det inte i det här fallet, uppger Peter Augustinsson, chefsläkare för Kullbergska sjukhuset.
Läkaren har däremot fått en varning av arbetsgivaren, vilket i sig är en stark arbetsrättlig åtgärd, enligt Marie Fahlgren Brodin, verksamhetschef för Anestesikliniken på Kullbergska sjukhuset.
Patienten accepterat ursäkt
- Patienten har fått kännedom om händelsen, och godtagit en ursäkt från kliniken. Patienten också har upplysts om sina rättigheter enligt patientskadeförsäkringen, säger hon.
Karl Otto Svärd, medicinalråd på Socialstyrelsen, har inga invändningar mot att just denna händelse inte lex Maria-anmälts. Så länge det inte gäller självmord som inträffat inom sjukvården, finns ingen obligatorisk skyldighet att anmäla enligt lex Maria, säger han. Däremot är han bekymrad över att antalet lex Maria-anmälningar generellt minskar för första gången på många år. Den nya lagen skärpte kravet för vårdgivarna att anmäla vårdskador, i stället blev det tvärtom.
Av de 3000 dödsfall som inträffar per år till följd av vårdskador, anmäls nu knappt en tredjedel enligt Karl Otto Svärd.
- Men vad som är ännu allvarligare, är att dessa händelser i alla fall borde ha utretts internt på sjukhuset. Bara ett fåtal av dem gjorde utreddes, säger han.