Hösten 2012 sökte en patient vård på Kullbergska sjukhuset för magont och hög feber. Läkarens bedömning var att patienten hade fått en urinvägsinfektion och behandlingen blev antibiotika.
När patienten inte hade blivit bättre efter två dagar kom han till akutmottagningen på sjukhuset i Örebro. Där visade det sig att han hade brusten blindtarm. Delar av tjock- och tunntarm fick tas bort under operationen.
Patienten uppger i anmälan att han i samband med operationen fått veta att blindtarmen måste ha varit brusten redan vid besöket på Kullbergska.
Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Anmälan gällde fel i vården, felaktig diagnos och fördröjd behandling.
Kullbergska sjukhuset skriver i ett yttrande att patienten inte visade tecken på inflammation i buken, samt att den första misstanken på akutmottagningen i Örebro var att patienten hade en urinvägsinfektion som gått upp i njurarna. Först vid röntgen konstaterades brusten blindtarm.
Ivo har utrett händelsen och gör bedömningen att läkaren i Katrineholm gjorde de undersökningar och provtagningar som krävdes utifrån patientens symptom. Däremot anser Ivo att patienten borde ha tagits in för ny bedömning nästa dag på grund av symptomen.
Ivo avslutar dock ärendet utan kritik mot sjukhuset i Katrineholm.