Det säger Helene Björkqvist, bildningsförvaltningens chef. På tisdagen redovisade hon läsårets betygsstatistik för skolpolitikerna.
Resultaten är långt ifrån hundraprocentiga. Men de är bättre än väntat efter en ansträngd vårtermin, tycker Björkqvist.
– Vi ser ingen tydlig coronaeffekt. Sedan vet vi förstås inte var vi hade varit om vi inte befunnit oss i en pandemi.
Grundskolornas undervisning har fortgått som vanligt under våren. Periodvis har frånvaron varit hög bland både elever och lärare. Det avspeglas inte i resultaten.
– Meritvärdet i årskurs sex har höjts under senare år och ligger kvar på en stabil nivå. I niornas resultat ser vi en återhämtning från förra årets dipp, säger Björkqvist.
I år nådde 76,7 procent av niorna gymnasiebehörighet. I fjol var andelen 73,8. Enligt förvaltningen står nior, åttor och sexor för den starkaste resultatutvecklingen som någon elevgrupp hittills visat.
– Den progressionen bli rolig att följa framöver.
Den 17 mars lät bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S) stänga gymnasieskolorna på grund av corona. Farhågan för avgångselevernas examen kom dock på skam.
– Resultatet är bättre än förra året, säger Söderberg.
Nästan 81 procent av treorna på de högskoleförberedande programmen tog examen. Andelen är den högsta på fem år. Poängsnittet ökade marginellt, från 14,5 till 14,8 poäng.
Yrkesprogrammen noterar en liten tillbakagång: från 13,4 till 13,2 poäng. 77 procent tog examen.
Björkqvist och Söderberg är imponerade över det arbete som elever och personal gjort under pandemin.
– Man har lyckats hålla i kunskapsutvecklingen och resultaten trots de stora ansträngningarna, säger Björkqvist.
I de uppföljningar förvaltningen gjort, får gymnasiernas distansundervisning gott betyg.
– I normalfallet är distansundervisningen hårt reglerad. Erfarenheterna från corona kan ge en annan inställning till hur den i framtiden kan användas mer, tror Söderberg.
Betygsstatistiken saknar varken plumpar eller utmaningar. Årets sjuor fick det lägsta resultatet sedan mätningarna startade 2014. Andelen ej godkända betyg i matematik och naturvetenskapliga ämnen ökade i både grund- och gymnasieskolorna. Hur distansutbildningen har påverkat gymnasiets ettor och tvåor är osäkert.
– Jag har därför gett gymnasierna i uppdrag att förbereda för extra stöd i de grupperna, säger Söderberg.