Information i sociala medier ska stävja gågatetrafiken

Under tisdagen går polisen och kommunen samman i en gemensam kampanj i sociala medier. Målet: att få bilister att sluta köra på gågatan.

Områdespoliserna Pirjo Svegréus och Maria Ekengren kommer tillsammans med kommunen att informera om reglerna för trafik på gågatan. På förekommen anledning.

Områdespoliserna Pirjo Svegréus och Maria Ekengren kommer tillsammans med kommunen att informera om reglerna för trafik på gågatan. På förekommen anledning.

Foto: Carina Bergius, Emma Eriksson

Katrineholm2021-06-07 18:05

Varje gång polisen är ute och patrullerar på stan, hamnar de i diskussioner med bilister som kört in på gågatan. Det säger områdespoliserna Maria Ekengren och Pirjo Svegréus. På tisdagen kommer polisen och kommunen att göra gemensam sak på sociala medier, med information om vad som gäller på gågatorna.

– Många uppfattar inte att exempelvis Drottninggatan är gågata. Det handlar om både okunskap och slentrian. Kommunen har försökt att fysiskt bygga så att man ser att det är en gågata, med exempelvis blomsterdekorationer. Man ser ju att miljön inte är gjord för att köra bil, men det har fungerat sådär, säger Maria Ekengren.

När polisen stoppar bilister som kört in på gågatan möts de av allehanda förklaringar.

– Många säger "oj då, är det gågata här?" och menar att de alltid har åkt där. Trots att det varit gågata på Drottninggatan sedan 2010. "Jag ska bara..." är ett vanligt uttryck. De ska "bara" hämta en pizza eller "bara" titta i en butik.

Men att hämta pizza eller gå i butiker är inte giltiga skäl till att köra där det är skyltat gågata. Blir man stoppad av polis väntar en bot på 1 000 kronor. Däremot finns det tillfällen då det är tillåtet. Butiksägare längs gatan får lasta ur varor, man får transportera sjuka eller rörelsehindrade personer och de som bor längs gatan får köra in till sin parkeringsplats eller lasta av tunga matkassar utanför porten.

– Det är okynnesåkningen som vi vill få bort. Det handlar både om okunskap och lathet. Alla vill parkera så nära som möjligt, säger Maria Ekengren.

undefined
Områdespoliserna Pirjo Svegréus och Maria Ekengren.

Både kommunen och polisen har i omgångar delat ut informationsmaterial till trafikanter om vilka regler som gäller, men det verkar inte riktigt ha hjälpt. Nu hoppas de att informationen på sociala medier som Facebook ska ge resultat.

– Tanken är att nå ut brett. I möjligaste mån kommer vi också att finnas på plats under tisdagen, men vi kommer inte att kunna vandra runt på gatan, säger Pirjo Svegréus.

Det händer också att bilister blandar ihop gågata och gångfartsområde. Gågatan har en skylt med en vuxen som håller ett barn i handen. Gångfartsområde, där man får köra bil i gåfart, har en skylt som föreställer en gata med hus, människor och en bil. 

– Det finns heller inga parkeringsplatser på gågatan, som det finns på gångfartsområdet. Men där får man bara parkera på uppmärkta platser, säger Maria Ekengren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!