I dag ställs andra krav på psykiatriska öppenvården

Det har snart gått två år sedan den psykiatriska slutenvården upphörde på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.- I dag ställs andra krav på öppenvården, konstaterar Mikael Malm, vårdenhetschef på psykiatriska öppenvårdsmottagningen.

Katrineholm2011-04-28 05:00

Mellan 2007 och 2009 ökade antalet patientbesök inom öppenvården med drygt 2- 000.

- Placeringen av slutenvården i Nyköping ställde också krav på öppenvården att hitta nya arbetssätt för att få till bra samverkan i samband med in- och utskrivning, säger Mikael Malm.

Det var i januari 2008 som hälso- och sjukvårdsnämndens beslutade att lägga ner avdelning 4 på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

För att kunna stänga avdelning 4 krävdes dock att den öppna psykiatriska vården utvecklades. Och att mer resurser tillsattes till den. Så skedde också. Dessutom byggde man upp ett mobilt team som ska stå för den akuta psykiatrin och det akuta omhändertagandet i Katrineholm

- Bara för att man stänger en avdelning försvinner ju inte patienterna.

Det säger Ulla Jordán som är Vårdförbundet Sörmlands avdelningsordförande. Sommartid arbetar hon inom den psykiatriska öppenvården i Katrineholm. Hon säger att det tar tid att ändra arbetssätt.

- Den första sommaren efter nedläggningen av avdelning 4 var det stor brist på sjuksköterskor och öppenvården var mycket ansträngd, säger hon.

- I somras när jag jobbade upplevde jag att det rullade på mycket bättre. I dag är det också relativt lätt att rekrytera sjuksköterskor till öppenvården. Arbetsmiljöproblemen finns nog snarare i Nyköping.

Läs mer i torsdagens Katrineholms-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om