Hyresgästföreningen om rökförbudet: Inte juridiskt hållbart

Nu är det slutrökt i lägenheter som tillhör fastighetsbolaget Lundbergs. Men Hyresgästföreningen tror inte att förbudet är juridiskt hållbart.

Katrineholm2014-01-10 18:09

Fastighetsbolaget Lundbergs har 716 hyreslägenheter i Katrineholm och är därmed en av de större aktörerna på hyresmarknaden här. Sedan den 1 januari innehåller nya hyreskontrakt ett förbud för hyresgäster att röka, både inne i lägenheten, på balkongen och på gården utanför huset. Befintliga hyresavtal berörs inte av de nya reglerna.

Per Heidenfors är förvaltningschef för Lundbergs i Katrineholm och han berättar att det varit mångdubbelt fler positiva reaktioner på det nya förbudet, än negativa.

— Vi kan räkna dem som inte är nöjda på ena handens fingrar, säger han.

De klagomål som kommit är från rökare som vill ha möjlighet att röka på balkongen, men ingen tycks klaga över att inte få röka i sin egen lägenhet.

För fastighetsägaren finns det vinster med rökförbudet, förutom bättre hälsa hos hyresgästerna.

— De två största återkommande störningsärendena är städning i tvättstugan, och att man får in rök i lägenheten. Vi slipper mycket hantering när vi får det ena ärendet ur vägen, säger Heidenfors.

Per Heidenfors räknar inte med att Lundbergs kommer att behöva övervaka att förbudet följs.

— Det är inte vårt syfte att söka konflikt, och när det gäller rökning har vi redan övervakare, grannar. Det behöver vi inte övervaka.

Han tror, att det om några år kommer att vara helt naturligt med rökfrihet även i bostäder.

— I dag är det ganska självklart att inte röka på krogen, men också det förbudet föregicks av en våldsam debatt, säger han.

Martin Edgélius och hans familj är sedan drygt ett år hyresgäster hos Lundbergs i centrala Katrineholm. Nyligen fick de informationspappret från hyresvärden om rökförbudet.

— Det kändes inte som ett problem alls. Vi är ickerökare, och principiellt är jag för avtalsfrihet. Det är Lundbergs som äger fastigheten och de ställer vilka krav de vill, säger han.

Hyresgästföreningen anser att de nya kontrakten inte kommer att vara juridiskt bindande.

— Det är ingen enkel fråga. Hyresvärden kan skriva i stort sett vilka villkor som helst, men det återstår att se om det är juridiskt hållbart. Det är inte rökförbudet. Hyresgäster kan åläggas rökförbud, i allergisanerade fastigheter, men i normal användning av en vanlig lägenhet ingår att få röka, säger Tomas Bergh, bostadspolitisk utredare hos Hyresgästföreningens område Mitt, där Katrineholm ingår.

Bergh tror att det är föga troligt att en hyresvärd skulle kunna vräka en hyresgäst som rökt, även om hyresgästen skrivit på ett kontrakt.

— Hyresnämnden kanske är strängare mot hyresgästen, om den gått med på ett avtal. Det är omöjligt att säga på förhand.

— Vi kan skriva in det i avtal, men det är upp till hyresnämnden att pröva om det är skäligt, säger Per Heidenfors från Lundbergs.

Vid 18-tiden på fredagen hade 193 personer tyckt till om rökförbudet i Kurirens webbfråga. Av dem tycker 67 procent, 129 personer, att det är bra med rökförbud i lägenheter. 27 procent, eller 52 personer, tycker inte att det är bra, och resten vet inte. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om