Hundraårig Röda kors-krets firades ordentligt

På lördagen firade Katrineholms Röda kors-krets 100-årsjubileum, med tal, musik och underhållning, god mat och samvaro.

Röda korset 7 RC 140222.jpg

Röda korset 7 RC 140222.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2014-02-23 12:00

Ett stort antal medlemmar och inbjudna gäster, bland annat från grannkommunernas Röda kors-kretsar ville vara med och fira när Katrineholms Röda kors-krets fyllde 100 år.

Katrineholms manskör inledde firandet i Pingstkyrkans, innan Katrineholmskretsens ordförande Katrine Plan välkomnade Röda korsets nationella ordförande Eva von Oelrich upp på scen.

— När kretsen firar 100-årsjubileum har Sverige inte haft krig på 200 år. Men 1914 pågick första världskriget och Sverige var granne med krigförande länder. Under våren 1915 hade 33 krigssjukhus öppnats i landet, sa Eva von Oelrich.

I förra veckan besökte von Oelrich krigets Syrien, och träffade Röda korsets ambulansförare och hjälparbetare i Damaskus och i Libanons flyktingläger. Cirkeln sluts, sa hon, när Katrineholmskretsen hundra år efter sitt grundande samlar in pengar och förnödenheter åt den krigsdrabbade civilbefolkningen.

Landshövding Liselott Hagberg sa i sitt tal att hon tyckte det kändes särskilt högtidligt att vara på plats, eftersom hennes företrädare varit med och firat kretsens 25-, 50- och 60-årsjubileum, och undrade om de som startade verksamheten i Katrineholm anade att hjälpbehovet skulle vara lika stort 100 år senare. Landshövdingen överräckte boken "Berättelser om flykt", utgiven av Sörmlands museum, till Katrine Plan.

Efter tal av kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström, som överräckte gåvor och lovade att kommunen ska stå för ett seminarium under året för att fira kretsen, bjöd Peter Heibrandt på en historisk tillbakablick på de hundra åren.

Från underklädesutdelning och hälsovård, och sjukhusverksamhet under epidemin spanska sjukan, till sommarkolonierna vid Brenäs, som gav stadsbarn en möjlighet att komma ut på landet, men också var en fristad för utbombade finska barn under andra världskriget. Heibrandt påminde om att det var en helt annan tid: Katrineholmskretsen samlade till exempel in frukt och skickade till Norrland.

— På den tiden var människor utblottade på ett annat sätt än i dag, sa han.

När firandet från scen avslutats höll kretsen sin stämma, som beslöt att välkomna Björkviks och Stora Malms Röda kors-kretsar till Katrineholmskretsen, och att välja om Katrine Plan som ordförande.

Därefter var det dags för musik och samvaro i Pingstkyrkans bottenvåning, och dessutom varm buffé med kyckling, lax, skinka och rostbiff.

En av dem som varit medlem i Katrineholmskretsen längst tid, och som kom till firandet, är 90-åriga Margit Elderud, som gick med redan i slutet av 50-talet.

— Det var hjälpverksamheten som gjorde att jag gick med. Jag var verksam i många år, jag var på badhuset med handikappade. Det är lika viktigt idag, men jag orkar inte riktigt som förr, sa hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om