Ett piggt yrväder letar sig fram genom skolkorridorerna. Öronen fladdrar och svansen viftar. Det är ren och skär arbetsglädje som driver 6-åriga spanska vattenhunden Viggo på upptäcktsfärd in och ut ur rummen.
Om allt går enligt plan kommer han så småningom inte bara att hälsa på när gymnasiesärskolan är tom på elever, som denna fredagseftermiddag. Viggo ska bli en i gänget på skolan, i team med sin hundförare och ägare Eva Jansson.
Hon är lärare på skolan och fick av en slump se på en av Facebooks hundgrupper att det finns något som kallas pedagogisk tjänstehund. Hon anmälde intresse till Skolan för pedagogiska tjänstehundar, som har verksamhet i södra Sverige, och fick åka med Viggo på lämplighetstest.
– I testet utsätts hunden för olika händelser för att man ska se hur han hanterar stress och trånga utrymmen och hur han löser problem, berättar Eva Jansson.
Viggo klarade testet. Hans matte hade det på känn redan i förväg.
– Han är så arbetssugen. Jag kommer att få vara noga med att begränsa honom så att han inte jobbar för mycket. Han är snäll, följsam och mild, och otroligt glad.
Nu är Viggo i skolbänken för att utbildas till habiliteringshund i team med Eva Jansson. Träffar en gång i månaden varvas med daglig träning och teori om autism. Om allt går som det ska diplomeras ekipaget den 6 juni nästa år, efter ett läsårs utbildning.
Nästa läsår kan Viggo börja jobba på skolan, iförd en väst som signalerar att han är i tjänst. Under utbildningens praktikperiod kommer det att stå "praktikant" på västen.
Men mycket ska hända under resans gång, för både hund och människor. Gymnasiesärskolan ska få godkänt att ha hund med i verksamheten. Viggo ska bland annat lära sig nya kommandon muntligt och kombinera dem med inlärning av teckenspråk.
Han ska kunna veta när arbetsdagen börjar och slutar, han ska kunna ligga lugnt bredvid en elev, gå bakom någon och vara passiv och han ska kunna apportera. En hel del kunskap har han redan i bagaget. Exempelvis har han lärt sig att släcka och tända lampan i ett rum och att dra täcket av matte när hon ska vakna.
– Jag har en bra grundlydnad på honom. Just nu tränar vi på att han ska lägga hakan i min hand, berättar Eva Jansson som med oändligt lugn men tydlig skärpa ger kommandon och rikligt med beröm.
Viggo har all uppmärksamhet på sin flockledare och följer henne ständigt med åtminstone ena ögat.
Så vad kan Viggo tillföra skolans verksamhet? Jo, att hundar kan användas i människans tjänst som bland annat diabeteshundar och vårdhundar är ingen nyhet. För barn och ungdomar med autism kan kontakten med ett djur hjälpa till med utveckling av allt från motorik till kommunikation. Hunden blir en trygghet, ett stöd och en träningskompis.
– Mycket handlar om att känna motivation, att göra saker som känns extra besvärliga. Det kan vara att delta, att läsa, skriva, balansera, kasta saker, säga saker. Att bli lugn eller att få fokus.
Att eleverna ska ta emot Viggo med öppna armar är ingen självklarhet. Självklart är däremot, att de ska få tycka till om att bli med hund i verksamheten.
– Många är jätterädda för djur, säger Eva Jansson som poängterar att både eleverna och deras föräldrar ska känna sig bekväma med om skolan får en habiliteringshund.
Men hon hoppas på att de flesta ska se nyttan och glädjen med team Viggo och Eva i korridorerna.
– Hundar är otroligt måna om att förstå en, förstå det som finns mellan raderna, säger Eva Jansson.