Tidigare har tidningen rapporterat om tomatprisernas rusning, vilket har pÄverkat leverantörer, restauranger och matbutiker i Katrineholm. Samtidigt kan den röda fruktens prisutveckling bÀdda för ekologiska tomatodlingar.
â Tomatplantorna blev lite sena i Ă„r sĂ„ jag tror tyvĂ€rr inte att vi kommer ha alla tolv sorter klara till vĂ„r öppning den 14 maj, det Ă€r tveksamt. Men vi har sĂ€kert körsbĂ€rstomater till öppningen, sĂ€ger Katarina Molitor frĂ„n Ăndebols gĂ„rd och fortsĂ€tter:
â Jag har inte rĂ„dgjort om kilopriset med mina gĂ„rdskollegor Ă€nnu, men vi har tomater pĂ„ gĂ„ng. En vecka efter öppning ska odlingarna vara mogna, dĂ„ mĂ„ste vi ha bestĂ€mt priset i alla fall.
NÀr priset pÄ el blir allt dyrare kan odlingar tÀnkas skala ner, men att elpriserna har skjutit till höjden Àr inte nÄgot Katarina har i beaktande för sjÀlva odlandet.
â Det hĂ€r blir mer gynnsamt för ekologisk odling. Visserligen har vi el pĂ„ gĂ„rden, men vi anvĂ€nder flispanna och vattenburen vĂ€rme som cirkulerar och vĂ€rmer upp vĂ€xthuset pĂ„ gĂ„rden. Dessutom behövs ju inga lĂ„nga transporter.
Enligt Katarina Ă€r elförbrukningen hos ekologiska odlare mindre Ă€n hos konventionella, och vĂ€rmer odlingarna genom andra metoder. Idag drivs Ăndebols gĂ„rd delvis av egna solceller, vilket inger en trygghet i dessa tider.
â Ekologiska gĂ„rdar Ă€r inte lika kĂ€nsliga inför en elprishöjning som de konventionella. Vi Ă€r en smĂ„skalig gĂ„rd, ett litet lantbruk med djur och odlingar i kretslopp, vi slipper dĂ€rmed köpa dyr gödning. Det har varit mer besökare under pandemin dĂ„ folk har tyckt att det har varit mysigt att handla frĂ„n vĂ„rt utekök och fika ute i solen.
Tidigare har gÄrden levererat mycket till Stockholm, men nu sÀljer gÄrden mer hemma.
â Sen förĂ€dlar vi mer och mer nu, frĂ„n marmelader till tomat- och chilisĂ„ser.
Nu Ă€r det plantuppdragningssĂ€song och hĂ€ndelsefulla veckor inför öppnandet av gĂ„rdsbutiken. Utanför odlingar och djurliv driver Ăndebols gĂ„rd ett bageri dĂ€r man bakar bröd och bakverk som sĂ€ljs i gĂ„rdsbutiken och i kafĂ©et.
â Nu sköter vi vĂ„ra djur, odlingar och vattnar som galningar. VĂ„r bagare kommer igĂ„ng med bageriet nu och kommer ha surdegsbröd gjort pĂ„ lokalt mjöl frĂ„n Warbro kvarn redo inför öppningen.