Förbudet att röka i skolan är inte nytt. Det svävar som ett moln över både elever och personal sedan 1994, då skollokaler, skolgårdar och fritidsgårdar blev rökfria zoner – dygnet runt.
Trots tobakslagens tydlighet har rökandet fortgått. Därför tog bildningsnämnden i oktober 2014 ett omtag och införde tobaksfri skoltid, vilken också omfattar friluftsdagar och håltimmar. Den nya policyn hakade på tobaksfri arbetstid inom kommunens alla verksamheter, och ska utvärderas en första gång under 2015.
Det säger tobakshandläggaren Christer Rosenberg, som har tillsynsansvaret för hur tobakslagen efterlevs i skolan.
– Tillsynen handlar mest om att se till att gamla askkoppar tas bort och att det inte finns sådana platser där det är lätt att smyga undan för att röka. Det känns som en vettig och kreativ lösning. Det finns inte resurser till att smyga i buskarna och se hur rökförbudet efterlevs.
Frågan är om en utvärdering av tobaksfri skoltid låter sig göras så snart. Den höjda ribban darrar ännu och fortfarande befinner sig skolorna i mångt och mycket i planeringsstadiet. Det visar en enkät som kkuriren gjort med skolornas rektorer, som har till ansvar att ge eleverna kunskap om riskerna med rökning och snusning.
Svaren från rektorerna visar att det från i höstas har pågått en omfattande informationskampanj i skolorna om den nya policyn. I flera fall har tobaksfri skoltid tagits upp på föräldramöten, i elevråd och på personalmöten, och dryftas under utvecklingssamtal med elever och vårdnadshavare.
Lindengymnasiet har förtydligat rökförbudet i sina ordnings- och trivselregler. Södra skolan har utarbetat en genomförandeplan med en rad insatser som ska rulla på årsbasis.
– Det arbetet har vi tagit vidare till elevhälsoteamet, där vi har lyft ärendet ett par gånger. Vi befinner oss fortfarande till största del i planeringsfasen inför att genomföra åtgärderna och till fullo implementera policyn. Det som vi ska komma igång med som fortfarande är i planeringsfasen är att starta sluta röka-grupper, säger Södra skolans rektor Andreas Wetell.
För gymnasieskolorna finns en handlingsplan med olika aktiviteter som ska motverka rökning. Enligt Anne-Maj Kihlstrand, rektor på Duveholmsgymnasiet, kan planen användas fullt ut från och med i höst. På hennes skola har en klass gjort ett arbete utifrån policyn.
Skolornas arbete för att motverka rökning är långt ifrån nytt. Med tobaksfri skoltid har bildningsnämnden velat väcka mer engagemang i frågan om elevernas och personalens hälsa – och se till att rökförbudet efterlevs.
– Vad det gäller rökande elever så informeras föräldrarna om att deras barn röker. Vi ser också till att policyn om tobaksfri skoltid efterlevs genom att "jaga elever" som vi ser röker, berättar Tallås rektor Magdalena Norin.
Kkurirens snabbenkät gick ut till samtliga kommunala högstadie- och gymnasierektorer. Ansvariga för Nyhemsskolan och Ellwynska skolan har inte besvarat den.