Utmaningen som omsorgen står inför i den nu 30-gradiga hettan beror i första hand på just värmen.
– Så är det alltid. De personer som bor på särskilt boende för äldre är ofta mycket sköra, och har ofta flera bakomliggande diagnoser och ohälsa som kompliceras av värme.
Det säger Eva Gyllhamn, medicinskt ansvarig sjuksköterska vid vård- och omsorgsförvaltningen.
Men att både hantera värmeböljan och följa coronarestriktionerna drar utmaningen till sin spets.
Trots att den varma sommaren 2018 orsakade omkring 600 dödsfall, saknar flera kommuner beredskapsplaner för intensivt höga temperaturer. Katrineholm har dock tagit fram långtgående rutiner för hur omvårdnadspersonal, legitimerad personal och chefer ska möta farorna.
För att förebygga ytterligare coronaspridning inom vård och omsorg, har dessa rutiner nu uppdaterats utifrån Folkhälsomyndighetens råd.
Ju fler brukare som måste tas till sjukhus på grund av värmen, desto högre risk för att covidsmitta bärs tillbaka till boendet.
– Äldre sköra personer har alltid en risk att smittas vid sjukhusvård, till exempel genom vårdrelaterad smitta. Sjukhusen och akutvården är generellt inte anpassade för multisjuka äldres behov och allmäntillstånd, säger Gyllhamn.
I ett mejlsvar på tidningens frågor, skriver hon att larmvägarna vid värmebölja har reviderats. De går från SMHI till kommunen via Region Sörmlands tjänsteman i beredskap.
På tisdagen gick SMHI ut med ett sådant larm om mycket höga temperaturer i Sörmland veckan ut. Vid en värmevarning kräver rutinerna att insatser sätts in tidigt och att behovet av extrapersonal ses över.
I den reviderade gör så här-listan, uppmanas omvårdnadspersonalen att öka de boendes vätskeintag och att ordna med svala miljöer. Kalla duschar förordas. Fläktar och AC-apparater avråds.
Det gäller i första hand i allmänna rum och där personer med misstänkt covid-19 bor. Det är inte klarlagt att coronaviruset kan spridas av fläktar, men Gyllhamn varnar för möjligheten:
– Fläktar och kylaggregat som blåser luft som cirkulerar är generellt en risk för smittspridning.
I de uppdaterade rutinerna understryks också vikten av att läkemedel förvaras svalt och hanteras rätt. För läkemedel som är vätskedrivande, eller på annat sätt ökar hälsoriskerna i värmeböljan, bör doseringen ses över.