Kommundietisten Sara Svensson började förra året titta närmare på hur service- och teknikförvaltningen och bildningsförvaltningen skulle kunna samarbeta.
Hon pratade med rektorerna på Tallåsskolan och Södra skolan och med skolsköterskorna. Till slut föll bitarna på plats: skolorna skulle bli pilotskolor för en studie kring mellanmålets effekter.
Sedan fick hon fram ett validerat frågeformulär som eleverna ska använda för att själva skatta om de anser sig bli mer koncentrerade av att äta mellanmål, eller hur de mår av att inte äta mellanmål.
– Det här är spännande, tycker Sara Svensson som konstaterar att vikten av mellanmål framhålls väldigt mycket i förskolan, men i takt med att barnen blir äldre pratas det sällan om att mellis behövs.
Under året får eleverna svara på frågor fyra gånger. Dessutom görs en utvärdering av projektet efter halva tiden.
Att vetenskapligt kunna belägga att bättre resultat och mellanmål hör ihop går inte att göra med studien, men det går att få signaler om vad som fungerar, tror Sara Svensson.
Hittills tycks det som om projektet rullar på bra.
– Tidigare har vi provat ett frukostprojekt. Det slog inte väl ut, säger Sara Svensson.
Då fick högstadieelever möjlighet att köpa frukost för en tia. Få tog chansen. Sara Svensson tror att fler äter när mellanmålet serveras där eleverna är.
En tanke hos både kommundietisten och Lisa Eriksson på bildningsförvaltningen är att projektet, om det slår väl ut, skulle kunna bli permanent.
Men kanske inte för hela grundskolan; de båda tror att högstadieeleverna kan vara en passande målgrupp i första hand.
En sådan satsning skulle först bli föremål för politiska beslut.