SOM-institutet är kopplat till Göteborgs universitet och gör varje år undersökningar om många ämnen, bland annat om svenskarnas förtroende för olika myndigheter. Förtroendet för polisen nådde under 2018 den högsta nivån sedan 1990-talet. 2015 angav 61 procent att de hade mycket stort eller ganska stort förtroende för polisen, 2016 var siffran 52 procent. 2017 hade 58 procent förtroende och under 2018 angav 67 procent mycket stort eller ganska stort förtroende.
En förklaring till det höga förtroendet, som lyfts av SOM-institutet, är polisens hantering av terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017. Dennis Ejdvinsson, kommunpolis i Katrineholm, är inne på samma linje:
– Titta på bilderna från terrordådet, polisen som springer med draget vapen mot det som kan vara livsfarligt. Folk såg att vi fanns när det smällde, att det går att lita på oss. Vi ger inte upp. Jag tror att det blev en vändning för förtroendet för polisen.
Efter terrordådet spreds bilder över världen, när allmänheten höljde polisbilarna i blommor och poliserna i kramar. Även lokalt har den värmen strömmat mot polisen, säger Dennis Ejdvinsson.
– Man får en känsla, det märktes i olika sammanhang. Det blev som en boost för oss.
Men han tror också att polisens omorganisation, som nu får sägas ha landat, med mer aktivitet lokalt och mer aktivitet på sociala medier och mer synlighet bidrar.
– Vi blir mer och mer lokala. Vi är mycket mer på sociala medier, mycket mer i tv, tidningar och i radio, i stället för att vara en sluten poliskår. Jag skulle kunna tänka mig att den mer slutna Säkerhetspolisen inte har samma förtroende som den öppna polisen.
Samtidigt går förtroendet upp och ned, konstaterar Ejdvinsson.
– Jag tror inte att enskilda händelser skadar på sikt, men det som kan skada för oss är saker vi misslyckas med som blir stora medialt, då tror jag att vi får lägre förtroende.
Med ökat förtroende hos allmänheten, är det lättare att vara polis?
– Nej, snarare svårare. Det är mer komplexa uppdrag med terrorhot som inte fanns förr. Alla människor har en kamera och en videokamera i fickan, vi måste tänka på varje litet misstag och snedsteg vi gör. För att motverka det har vi egna inspelningskameror på oss, vi vill visa att vi står för det vi gör, säger Dennis Ejdvinsson.