2010 tog kommunerna i länet över ansvaret för hemsjukvården från landstinget. Hemsjukvården är till för patienter som inte kan ta sig till vårdcentralen av olika anledningar.
Från att från början ha varit gratis har nu vissa kommuner, däribland Eskilstuna och Nyköping, börjat införa en taxa för hemvården. Den kostar då som ett besök på vårdcentralen.
I Katrineholm finns det däremot inga planer på detta.
– Vi har en lång tradition av detta och den fungerar bra, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Monica Johansson (S).
Hon berättar att det fördes diskussioner i länet när detta infördes om att man skulle undvika att ta betalt.
– Det är viktigt att inte avstå från hemsjukvård för att det kostar. Vem som ska få hemvård är heller inte något patienterna bestämmer.
I början på sommaren kom en utvärdering över hur hemsjukvården fungerar generellt i länet. Den visade på att det fanns otydligheter i regelverket, vilket kan vara anledningen till att vissa kommuner nu inför taxa. I Nyköping uppgavs att man fått indikationer från personalen att vissa som var inskriven i hemvården inte borde vara det. Grundtanken inom länet är att vården ska vara jämlik, men om olika kommuner tolkar vem som är berättigad till hemvård på olika sätt kan det leda till skillnader.
– Jag kan inte tala för Nyköping, men här har vi inte haft sådana problem, uppger Monica Johansson.
– Vi har ungefär samma patientantal hela tiden. Ibland går det lite upp, ibland lite ner. Det är runt 500 personer som får hemvård i Katrineholm.
Hon tror också att Katrineholms kommun har lite av en fördel, då hemvården har varit i kommunal regi ändå sedan 2006, och kanske är mer inkörd än kommunerna som haft det sedan 2010.