Hemtjänstchef om läget

Ekonomin i hemtjänsten är ansträngd eftersom den tid som områdena fakturerar inte täcker de omkostnader som hemtjänsten har. Det konstaterar områdeschef Elisabeth Kindgren.

Katrineholm2015-12-02 05:00

Områdeschefen har svarat på ett antal mejlfrågor från Katrineholms-Kuriren. Det system som nu används har införts i år. I dag fakturerar hemtjänsten exakt utförd tid. Tiden mäts genom att, med mobiltelefon, registrera ankomst och avfärd hos samtliga brukare.

Det har varit svårt att få in vikarier, och det ställer ännu högre krav på planeringen, framhåller Elisabeth Kindgren. Hon skriver också att ledningen är uppmärksam på att personalen tycker att arbetsbelastningen är för hög, och att det är varje chefs ansvar att uppmärksamma och åtgärda problem i respektive arbetsgrupp.

På frågan om brukarna får de insatser de ska ha svarar Elisabeth Kindgren att det kan hända att insatser flyttas i samråd med brukaren, till exempel städning och inköp. Hon skriver också att det har kommit klagomål på att insatser inte har blivit utförda och att förvaltningen ser allvarligt på detta.

Här kan du läsa vad områdeschef Elisabeth Kindgren svarar om läget i hemtjänsten:

Hur skulle du beskriva läget i hemtjänsten?

Ekonomin i hemtjänsten är ansträngd eftersom den tid som områdena fakturerar inte täcker de omkostnader som hemtjänsten har.

Enligt reglerna för lagen om valfrihet i Katrineholm ska utförd tid faktureras. Svårigheter med att redovisa utförd tid har förklarats med tidigare system för registrering. Detta system har bytts ut till mobila enheter under 2015.

Idag fakturerar hemtjänsten exakt utförd tid. Tiden mäts genom att registrera ankomst och avfärd hos samtliga brukare genom mobiltelefon.

Under 2015 har det blivit tydligt för förvaltningen att planeringen kan förbättras för att minska behovet av vikarier. Alla planerare och chefer har fått utbildning för att kunna lägga bättre scheman.

Ledningen är uppmärksam på att personalen tycker att arbetsbelastningen är för hög och att de måste förändra sina rutiner.

Det har varit svårt att få in vikarier vilket ställer ännu högre krav på bra planering av insatserna till brukarna i relation till personalens scheman. Detta innebär att planera så att det finns personal i tjänst när brukarna har behov. Förvaltningsledningen ser att personalen har mycket korttidsfrånvaro. Respektive chef ansvarar för att följa upp sjukfrånvaron, planering, scheman och så vidare.

Sammantaget innebär läget att det sker flera förändringar i hemtjänsten som påverkar arbetssätt och planering. Det har skapat oro bland personalen och detta är något cheferna arbetar med.

Hur är personalens arbetssituation?

Arbetsbelastningen ser olika ut i de olika grupperna beroende på vikarietillgången. Vikarietillgången varierar på olika enheter.

Det är varje chefs ansvar att uppmärksamma och åtgärda problem i respektive arbetsgrupp.

En viktig del är att försöka minska korttidsfrånvaron och arbeta för en god kontinuitet för brukarna.

Får brukarna de insatser de ska ha?

Ja, det som kan hända är att insatser flyttas men då i samråd med brukaren om när insatsen ska utföras istället. Detta kan till exempel vara insatser med städ och inköp. Det har kommit klagomål på att insatser inte blivit utförda och förvaltningen ser allvarligt på detta.

Chefen för utföraravdelningen, Britt-Marie Svedenberg, sa i en intervju för ett par veckor sedan bland annat: "Chefer bör vara med och vara ett stöd till den personal som sitter och jobbar med planeringen. Jag och mina chefer tar signalerna på allvar. Handledning sätts in i de personalgrupper som har behov av det."

Vilka åtgärder har du satt in?

Vi har satt in handledning för vissa grupper och några fler är på gång. Enhetschef har en daglig kommunikation med planerarna för att vara ett stöd i planeringen. Planerarna har haft träffar för att få kollegialt stöd av varandra och fått ytterligare utbildning. De träffarna har varit mycket uppskattade och kommer att fortsätta för att de ska få ett gemensamt forum att utveckla rollen som planerare.

Hur är det att vara chef för en verksamhet där pengarna inte räcker?

Som enhetschef innefattar ett av uppdragen att ha en ekonomi i balans. Det är klart att arbetstillfredställelsen inte blir optimal då inte målet har nåtts. Eftersom intäkterna är beroende av utförd tid så är enhetschefernas viktigaste budskap till planerare/personalen att utföra den insats som brukaren är berättigad till med kvalitet och utan stress. Får vi till det så kommer ekonomin att förbättras.

Hur är din arbetsbörda som områdeschef?

Det är en hög arbetsbörda. Vi har ett stort arbetsgivaransvar med stora arbetsgrupper och höga kvalitetskrav utifrån ett brukarperspektiv.

Hur ser du på den framtida personalförsörjningen i hemtjänsten?

Vi ser positivt på det. Verksamheten har påbörjat nya sätt att rekrytera som vi tror kan nå ut till fler. Vi ska försöka att marknadsföra oss på ett effektivare sätt bland annat genom att söka upp blivande undersköterskor under studietiden. Vi vet att det finns personer med intresse för vården men då måste möjligheten till utbildning finnas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om