Här renas stadens grus – för att spara pengar: "Halva priset"

Har du undrat vad som händer med gruset som sopas upp från gatorna?
Tidigare har det blivit liggandes på ett upplag, men nu är det nya rutiner. 
– Jag kanske får ta åt mig äran, skojar enhetschefen Håkan Andersson. 

Kommunen renar gruset från gatorna.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2025-04-30 06:10

En normal vinter läggs omkring 100 ton grus ut på våra kommunala gator och torg. När sopmaskinerna städar bort sanden på vårkanten körs den med lastbil till en gammal upplagsplats vid Stettin utanför Katrineholm, i närheten av paintballplanen. 

Sedan några år tillbaka har gruset blivit liggande på platsen, i väntan på att köras till deponi. I vintras fick dock Håkan Andersson, enhetschef för kommunens gatuavdelning, tips från kollegor i Nyköpings kommun om att gruset går att rena och återanvända. 

– De tipsade om att Skanska har en stor siktmaskin som hjälpt dem att rena deras grus. Skanska sköter asfalteringen åt oss i år, så då passade jag på att beställa den här tjänsten av dem. Jag kanske får ta åt mig äran, skojar Håkan Andersson.

undefined
Håkan Andersson känner på det renade gruset.

Hittills har drygt 600 ton från den stora grushögen renats. Det har resulterat i 170 ton grus som kan återanvändas nästa vinter.

– Jag tycker att det är en jättebra lösning, både för miljön och kommunens plånbok. Ett ton grus kostar ungefär 200 kronor. Utifrån vad det kostar att hyra maskinen blir det ungefär halva priset jämfört med om vi hade köpt nytt grus, säger Håkan Andersson.

undefined
Så här ser det renade gruset ut. För den med skarp syn går det dock att se att vissa tallbarr är kvar.
undefined
Här är gruset som ska återanvändas nästkommande vinter.

Siktmaskinen fördelar grusmassorna i tre högar. Förutom renat grus spottar maskinen ut grus och sand i en dimension om 0,4 millimeter. Det är tänkt att blandas med matjord och användas till kommunala rabatter. Resten som far ut ur maskinen är skräp från våra gator.

– Det är allt från löv och fimpar, till pappersmuggar och plastförpackningar. Det körs till förbränning, säger Håkan Andersson.

undefined
En hel del skräp och annat sorteras bort och går till förbränning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!