Det finns i kommunen en teoretisk möjlighet att spara närmare 50 miljoner kronor på bättre användning av lokaler och omförhandling av lokalhyror. Det har en ny rapport, gjord av en konsultfirma, kommit fram till. Huvuddelen, 41 miljoner av de 50 miljonerna ska sparas genom effektivare utnyttjande av lokalerna, och resterande besparing ska göras genom omförhandlingar av hyror.
Den stora besparingen ligger, enligt rapporten, hos Bildningsförvaltningen, som skulle kunna spara över 30 miljoner kronor per år på effektivare användning av skollokalerna. Men det är också Bildningsförvaltningens lokaler som har störst behov av bättre "kvalitet", skriver konsulterna. När lokalerna betygssätts får de genomgående sämre betyg än andra förvaltningars lokaler, och beskrivs som utslitna och med gamla ytskikt. Bildningsförvaltningen är den av kommunens förvaltningar som hyr mest yta; 119 000 kvadratmeter.
Bäst lokaler har enligt rapporten Vård- och omsorgsförvaltningen, och rapporten konstaterar att kommunen satsat mycket på sina äldreboenden.
Kommunen hyr 200 000 kvadratmeter lokaler av KFAB, fördelat på ett 70-tal skollokaler, kontor, lokaler för fritidsverksamhet och barnomsorg. Dessutom äger kommunen själv en del lokaler. Konsultuppdraget, som inleddes i december 2012, skulle fokusera på sådant som lönsamhet i relation till att lokalerna skulle fungera för verksamheterna, hur förvaltningarnas lokalbehov skulle se ut de närmaste åren, och hur kommunen ska hantera överskott på lokaler.
En slutsats rapporten kommit fram till, förutom att det kan finnas pengar att spara, är att de hyror kommunen betalar ligger långt under marknadshyror för nybyggda lokaler. Det skulle alltså knappast löna sig att bygga nya, men samtidigt är många av lokalerna inte anpassade efter den verksamhet som bedrivs i dem.