Arbetslivet klarar dåligt av att tillvarata kraften hos personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Därför vill projektet Tillväxten på Köpmangatan skapa ett så kallat deltagarägt tillsammansföretagande.
Lokalorganisationen av Attention i KFV-området ligger bakom projektet, med pengastöd av Tillväxtverket och Allmänna arvsfonden. Tillväxten i nuvarande form har funnits sedan 2013 och projekttiden löper till 2016. Sedan är målet en övergång till ett socialt företag med människor som sprider kunskap om diagnoserna. En av projektmedarbetarna är Zander Bergman, som i vuxen ålder fick NPF-diagnoser. Nu är han projektmedarbetare på Tillväxten och föreläser om sina erfarenheter.
– Vi vill ses som en resurs, inte som en reserv. Många blir hemmasittare och får inte möjlighet att komma ut i arbete, säger Zander Bergman.
– Synen på människor med funktionsnedsättning är att de inte kan något, säger Anne Sjöberg, projektledare för Tillväxten.
Hon, medarbetarna och många andra vet att den inställningen är hopplöst felaktig. Men därifrån är steget långt till en allmän medvetenhet om vad NPF innebär. Där spelar Tillväxten en viktig roll. De senaste åren har projektmedarbetarna bland annat föreläst för landstingsanställda, lärare och elevhälsa samt arbetsförmedlingens personal i Katrineholm och Frivården i Nyköping. För fyra år sedan gav deltagare i projektet ut en bok, "Utanför vanligheten".
– Där finns väldigt personliga berättelser, säger projektmedarbetaren Lina Smedbäck.
En annan del av verksamheten är film. Mårten Sohrne är projektmedarbetaren som i rörlig bild dokumenterar projektets utveckling till socialt företag och förmedlar kunskap om NPF. Ännu ett ben som Tillväxten står på är sociala medier. Det är alltså lätt för alla att skaffa sig den kunskap som enligt Zander Bergman kan leda till något mycket viktigt hos en person med NPF-diagnos:
– Möjligheten att ta makten över sitt eget liv.