Mattias Gårdholt, stf räddningschef och ansvarig för funktion räddning, sveper med blicken över den rödglödande väggen mellan vagnhall och gym. Två barbröstade biffar till brandmän tittar tillbaka. Deras penseldragna muskler spelar.
Snyggt, kanske. Men ändock en vrångbild.
– Jag är ju ingen jättefeminist, sådär ... Men den ger fel signaler. Och vi har fått reaktioner när vi haft besök av skolklasser och deras fröknar. En del tjejer har sagt att de ju aldrig kan bli brandmän, för då måste man vara "superstark". Med en sån här målning bidrar vi själva till den uppfattningen.
Och den är felaktig, tycker ledningen för Västra Sörmlands räddningstjänst. Brandmannens jobb är förvisso hårt. Men det är en fördom att bara män med stora muskler kan göra det. Arbetsmiljön har tagit flera steg mot ökad mångfald. Ändå finns i dag bara två kvinnor i VSR:s operativa verksamhet, båda i deltidskårerna.
– Tyvärr är bara 25 procent kvinnor av de som utbildar sig till brandmän. Det är en väldigt hård kamp om att anställa dem.
Ett led i kampen för fler kvinnliga brandmän är att tvätta bort machostämpeln som väggmålningen förstärker. Den har funnits där sedan 2007, skapad av en anställd med en bild på amerikanska brandmän som förlaga. Målningen sanktionerades av dåvarande räddningschefen – som var en kvinna. Det var innan arbetet för fler kvinnor i yrket tog riktig fart, urskuldar sig Gårdholt.
Beslutet att ta bort målningen är inget plötsligt infall. Det har vuxit fram.
– Ibland gäller att välja sina krig och det kunde få motsatt effekt om vi bara hade skyndat att måla över den. Men vi vill jobba brett för mer mångfald, vi har en värdegrund som vi följer och vill att kvinnor ska trivas med att arbeta hos oss. Många av våra anställda är väl förberedda på det och vi vet att vi kan ta emot kvinnor på rätt sätt: de kvinnliga vikarier och praktikanter vi haft har bara lämnat positiva omdömen.
I mitten av april har räddningstjänsten öppet hus för kvinnor. De får se en vägg som visar något helt annat. Gårdholts ursprungliga idé att bjuda in unga graffitimålare till en motivtävling på Facebook rann ut i sanden. Men diskussionerna med Ung kultur och fritid landade vid att en konstnär nu målat över machomålningen. Uppdraget var att skapa ett motiv som springer ur räddningstjänstens värdegrund och ord som samhörighet och omtanke.
– Visst finns det de i personalen som tycker att vi har vettigare saker att lägga tiden på. Det är jäkligt lätt att fastna i könsroller och utan att tänka göra sådant som befäster maktstrukturen i samhället. Men vi kan också välja att aktivt göra vad vi kan för motsatsen.