Här avslöjas snusket – bakom köttdisken på Lövåsen

Färskt kött hanteras i smutsiga miljöer på Matpiraten i Katrineholm. 
Det står klart efter att kommunen gjort en oanmäld kontroll. 
– Kött är särskilt uppskattat av bakterier att växa i, säger Eva Frykman, miljöchef i Katrineholms kommun. 

Matpiraten i Katrineholm brister på flera punkter när det gäller hantering av kött. Bilden är en genrebild och visar inte den aktuella butiken.

Matpiraten i Katrineholm brister på flera punkter när det gäller hantering av kött. Bilden är en genrebild och visar inte den aktuella butiken.

Foto: Magnus Andersson/TT

Katrineholm2025-03-18 19:20

Förra veckan genomförde kommunen en oanmäld livsmedelskontroll hos Matpiraten på Lövåsen. Den utsände miljöinspektören konstaterade flera brister kopplat till renlighet, hantering av livsmedel och hur man arbetar för att bekämpa förekomst av skadedjur. 

Vid kontrollen var golvet i köttberedningsrummet, intill charken, både smutsigt och slitet. Samtliga brickvagnar och skärbrädor som används till det färska köttet var också smutsiga. Inte heller handtagen och dörren till köttmalningsrummet hade rengjorts.

– I kylrummet bevarades dessutom kött i smutsiga mjölkburar. Oavsett om det är stora eller små brister så noterar vi alla avvikelser när vi genomför våra kontroller, säger Fitsum Gebrehiwot, miljöinspektör på samhällsbyggnadsförvaltningen. 

undefined
Kommunens miljöavdelning har konstaterat flera brister kopplat till renlighet på Matpiraten i Katrineholm.

I samband med kontrollen upptäcktes också att en ytterdörr inte var tillräckligt tät, vilket ökar risken för att skadedjur tar sig in i lokalen. Dessutom uppmärksammade miljöinspektören att golvbrunnarna i salladsrummet, köttkylen och mejerikylan var smutsiga. 

Eva Frykman är miljöchef i Katrineholms kommun. Hon konstaterar att ofräscha livsmedelslokaler är extra känsligt när det gäller kött. 

– Kött är särskilt uppskattat av bakterier att växa i. Bakterierna finns inte naturligt i köttet, men det finns risk att de tillförs när köttet hanteras på smutsiga ytor. Därför är det viktigt att tvätta händerna och att hålla rent, säger Eva Frykman. 

undefined
Renlighet är a och o när det kommer till hantering av livsmedel. Det anser Eva Frykman, miljöchef i Katrineholms kommun.

Vad tror du är anledningen till avvikelserna?

– Min gissning är att en kombination av bristande kunskap och tidsbrist gör att renligheten inte alltid efterlevs, säger Eva Frykman. 

Coop, som äger Matpiraten, har fram till den 20 mars möjlighet att yttra sig över vad kommunen kommit fram till i avvikelserapporten. 

Butikschefen David Östman säger i en kommentar till Kuriren att avvikelserna ska hanteras. I övrigt vill han inte kommentera ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!