Här är Katrineholms bästa semla

På tisdag är det fettisdagen. – Semlor är nog det bakverk som mest bara kommer i ens väg, säger Peter Alexis.

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2016-02-06 07:00

Han bakar aldrig några semlor och han köper sällan några semlor. Men han äter många.

– Semlor är väl det bakverk som det bjuds på mest när det är säsong, säger Peter Alexis.

Tillsammans med Stina Järperud, Marie Hillblom och Anders Göransson utgör han redaktionens testpanel.

Vi har valt att testa klassiska semlor från tre kaféer i centrum och från de två största matbutikerna i Katrineholm. Givetvis finns det fler som säljer semlor.

Det var naturligtvis hemligt för testpanelen var semlorna kommer i från. Tallrikarna var bara märkta med siffror.

– De ser ju väldigt lika ut men när man sätter tänderna i dem märker man att de faktiskt smakar olika, säger Marie Hillblom.

Hon och hennes kollegor synar och luktar och smakar, om och om igen.

– Jag gillar semlor men jag är egentligen inte så förtjust i mandelmassa, Det är lite för sött, säger Stina Järperud.

Anders Göransson föredrar klassiska semlor med kaffe till.

– Jag äter två, max tre om året, säger han.

– Det allra trevligaste är när någon man känner bakar och bjuder på hembakta semlor, det är de bästa, säger Peter Alexis.

Efter blindtesten har vi också lagt till prislappen på varje semla för att kunna ställa frågan om den är värd sitt pris.

Semla nummer 1 kommer från Sultans och kostar 23 kronor.

Peter Alexis: Får en känsla av massproduktion. Lite torrt bröd, men med god kardemummasmak. En ok standardsemla som verkar gjord för att kunna fraktas. Betyg: 2

Marie Hillblom: En typisk kartongsemla. Lite gul grädde, lite lite mandelmassa, men mycket smak av bulle och kardemumma. Helt okej. Betyg: 3

Stina Järperud: Liten men god klick med mandelmassa med stora mandelbitar i. Luftigt bröd med tydlig kardemummasmak. Betyg 4

Anders Göransson: Bra höjd på bullen, luftig deg, alla kryddorna i mandelmassan. Mer brödkrydda hade gett högre betyg. Lagom gräddmängd och smak. Betyg: 3

Semla nummer 2 kommer från Sköna Gertruds och kostar 20 kronor.

Peter Alexis: En vacker liten semla. Mjukt, saftigt bröd och inte så söt. Löst vispad grädde med lite annorlunda brytning. Mild smak utan något som tar över. Betyg: 4.

Marie Hillblom: Gullig semla! Ser välgjord ut med fin florsockerpudring. Snygg grädde som smakar hemvispat. Men herregud, var är mandelmassan?? Smakar finsemla. Betyg: 4

Stina Järperud: Gullig liten semla som doftar gott av kardemumma. Grädden smakade lite konstgjort och brödet var lite väl svampigt. Betyg 2

Anders Göransson: Storleksmässigt minst och den enda med rund hatt i stället för klassiska trekanten. Degigt bröd och konstgjord smak på grädden.Betyg 2

Semla nummer 3 kommer från Ica Maxi och kostar 15 kronor.

Peter Alexis: Mycket och god mandelmassesmak. Lite torrt bröd. Prisvärd. Betyg: 3.

Marie Hillblom: Ser ut som en fabrikssemla i massproduktion. Lite torr bulle, men god doft och smak av mandelmassa. Betyg: 3

Stina Järperud: Snyggt spritsad grädde och en stor klick mandelmassa med mycket sötma. Brödet var lite torrt. Betyg 3

Anders Göransson: Standard A-semla, stor och mycket grädde men för lite brödkrydda. Mest prisvärd. Betyg: 4

Semla nummer 4 kommer från Willys och kostar 14 kronor.

Peter Alexis: Tydlig smak av mandelmassa och kardemumma. Stor och prisvärd. Betyg: 3+

Marie Hillblom: Ser hembakad ut. Stor och lite blaffig, och oj så god! Perfekt för hetvägg i och med sin lite tunga bulle. Betyg: 4

Stina Järperud: Lite platt kanske men den ser hembakt ut. Känns lite nyttigare med mer matigt bröd. Betyg 3

Anders Göransson: Platt och oformlig, ser inte god ut. Är också torr och för mycket socker i både bulle och grädde, men bäst kardemummasmak. Betyg: 2

Semla nummer 5 kommer från Hembagarns och kostar 26 kronor.

Peter Alexis: Doftar fint och har ett gott bröd. Mest mandelmassesmak i testet – men för sött för min smak. Dyrast. Betyg: 3.

Marie Hillblom: Klassiskt enkel till utseendet, men en vinnare i munnen. Fluffig bulle med väl avvägda smaker och mycket mandelmassa. Verkligen inte fel att servera på fettisdagen!

Stina Järperud: Min favorit med lagom mjukt bröd och god mandelmassa. Betyg 5

Anders Göransson: Bra degkonsistens, men mycket mandelmassa gör den för söt. Saknar smaken av brödkryddor. Inte värd sitt pris. Betyg: 2

När vi räknat samman poängen så visar det sig att Hembagarns vinner med 15 poäng. På andra plats kommer Ica Maxi med 13 poäng. På delad tredje plats finns Sköna Gertruds, Willys och Sultans som alla fick 12 poäng för sina respektive bakverk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om