Två av tre kvinnor upplever besvär i samband med klimakteriet. Var fjärde kvinna uppger att det påverkar hennes yrkesliv negativt. Samtidigt finns det en stor brist på kunskap och förståelse för hur klimakteriet påverkar arbetslivet. Det visar en Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av Apotek Hjärtat.
Därför klimakteriesäkrar Apotek Hjärtat alla sina apotek. Apotekskedjan hoppas nu att fler företag ska gör klimakteriet till en arbetsmiljöfråga.
– Jag vet inte ens om någon pratade om klimakteriet när jag var yngre? Pratar man om klimakteriet ens generellt? funderar Viktoria Thollander, chef på Apotek Hjärtat på Lövåsen i Katrineholm.
Hon är en av många apotekschefer som har gått utbildningen. Den består av en föreläsning på nätet, följt av frågor. Utbildningen handlar om vad klimakteriet är och hur det kan påverka arbetslivet.
– Man pratar mycket om puberteten, allmänt, men man pratar inte så mycket om klimakteriet. Jag upplever att man gärna slår i från sig klimakteriet lite. Det här är något som alla kvinnor går igenom och som alla kvinnor före oss har varit med om. Det är viktigt att vi börjar prata om klimakteriet, säger Viktoria Thollander.
Syftet med utbildningen och säkringen är bland annat att de anställda ska känna att de kan prata om klimakteriet, med varandra.
– Det är helt okej att den man arbetar ihop med säger att "i dag har jag sovit dåligt, för jag har legat och snurrat och svettats". Man ska känna att det är okej att prata om klimakteriet och att kollegorna förstår, säger Viktoria Thollander.
På Apotek Hjärtat arbetar en stor andel kvinnor. Apotek Hjärtat på Lövåsen är inget undantag. Här arbetar åtta kvinnor och två män. Alla medarbetare ska genomgå utbildningen. Utbildningsprogrammet finns fritt tillgängligt för alla arbetsplatser som vill höja kunskapsnivån om klimakteriet på jobbet.
Ett av de första tecknen på att klimakteriet har börjat är att mensen blir oregelbunden. Det sker vanligast när kvinnan är mellan 46 och 51 år.
– Men det är som med puberteten, det kan variera väldigt, säger Viktoria Thollander.
64 procent av alla kvinnor som varit i klimakteriet har upplevt besvär eller symptom.
– Det kan vara vallningar, sömnstörningar, sköra slemhinnor och känslor av nedstämdhet. Det är väldigt olika från person till person. Man ska inte dra sig för att kontakta sin läkare om man har besvär eller komma in till oss, om man har lättare problem, säger Viktoria Thollander.