Prisökningarna på olika matvaror har avlöst varandra de senaste åren. Men hur ser det ut för bakelsen som många tänkt unna sig på Fettisdagen? Nordeas "semmelindex", den årliga prisundersökningen på semlor som utförs av Sambla tillsammans med banken, säger att en semla 2025 kostar dig i snitt 59 kronor. Tittar man på året innan kostade snittsemlan 57 kronor.
Men, siffrorna återspeglar enbart kostnaden i huvudstaden. Kuriren har besökt ett antal semmelsäljare i Katrineholm för att ta reda på hur mycket en semla kostar för katrineholmarna.
Speceritjänst
På Ica Supermarket Speceritjänst får du en semla för extrapriset 29:95 kronor, där ordinarie pris är 34:95 kronor.
Robin Carpman, brödansvarig, säger att semlorna säljs flitigt.
– Det förbereds för fullt med semlor i butiken. I dag flyger de iväg från hyllan, säger han.
Han har ingen exakt siffra på hur mycket en semla kostade året innan, men säger att priset ska vara ungefär samma som 2024. Den största ändringen i år är att de bytt leverantör av semlorna.
Espresso House
Istället för den klassiska semlan finns här en semmelsnäcka och en red velvet-variant (surdegsbulle med hallonsylt och mandelfyllning) Båda är veganska och har sojagrädde. Kostnad: 45 kronor.
– Vi hoppas på en bra försäljning. Redan nu har vi sålt flera semlor, och vår red velvet är mycket populär, säger Ängla Ytterdahl, platsansvarig.
Ica Maxi
Här skiljer sig priset på vilken typ av semla du väljer att köpa, men också var. Vid caféet på Ica Maxi kostar en klassisk semla 35 kronor. I bageriluckan inne i butiken kostar den 28 kronor. Men bagaren Micke Valfridsson är stolt över att de inte har ändrat priset från föregående år, trots ökade råvarupriser.
– Vi har lyckats spara in på andra håll, som lådor, och att vi fick mandelmassan till samma pris som i fjol, säger Micke Valfridsson och tillägger:
– I år blir det dock inga nya semlor, utan vi har samma sortiment som förra året.
Willys
Det säljs enbart semlor i par i butiken. Två semlor kostar 29:90 kronor, delat blir kostnaden för en semla ungefär 15 kronor. Det är klart en av de billigaste semlorna på listan.
– Vi förhandlar priset tidigt för att kunna hålla ned kostnaden, säger Carola Koivisko, anställd på Willys.
Matpiraten
Butiken har två olika typer av semlor som säljs i par. Ena märket kostar 44 kronor och det andra 49:95 kronor. Räknar vi på det billigare paret blir priset 22 kronor för en semla. Det är oklart om priset på semlorna har ökat jämfört med förra året då priset inte sparas i något internt system.
Biltema
Biltema stoltserar med en semla för 20 kronor, där semlorna monteras ihop på plats av personalen.
– Brödet kommer till butiken från annat håll, men vi vispar grädden och spritsar mandelmassan själva, säger Emelie Andersson, kassa- och kundserviceansvarig.
Sultans
Priset på Sultans semlor varierar. Om du fikar i caféet blir det 42 kronor per semla. Om du är på språng och tar med dig bakelsen blir priset 36 kronor. Skillnaden på priset har att göra med de extra kostnader som tillkommer när disk och arbetskraft räknas in i ekvationen.
– Det är en hög efterfråga, vi räknar med att sälja 4000 semlor under dagen, säger Axel Olsson, anställd.
Priset på semlor har inte ökat på konditoriet jämfört med förra året.
Om vi likt Nordeas semmelindex slår ihop priserna på semlorna i vår undersökning får vi ett snittpris på 28 kronor. Beslutet om vilket alternativ som är mest fördelaktigt lämnar vi åt er läsare.