Nedskräpning och olaglig dumpning på kommunala återvinningsstationer är inget nytt fenomen. Trots att problemet uppmärksammats otaliga gånger på olika sätt, bland annat i media, fortsätter nedskräpningen. Återvinningen i Värmbol är ett exempel på det.
– Redan från start började det se ut så här. När det blåser hamnar skräpet i folks trädgårdar och på fotbollsplanen i närheten. Det ser inte klokt ut och är otroligt störande. Folk kör till och med hit stora möbler, säger Linda Sjöström, 40, boende i Värmbol.
Så sent som i mitten av december uppmärksammade Kuriren problemet med skräp på den aktuella stationen. Den gången poängterade en annan boende att staketet som sitter runt stationen är för lågt, vilket gör att plast och annat hamnar i grönområdet runtomkring.
– Det ser för jävligt ut! Det värsta är att det blåser runt i terrängen, så att skräpet ligger överallt. Dessutom behövs bättre och högre staket som skyddar från att skräpet hamnar i naturen. Problemet är återkommande, sade den boende som ville vara anonym, till tidningen då.
Linda Sjöström föreslår flera åtgärder för att minska nedskräpningen. Som sista utväg ser hon att stationen måste avvecklas.
– Folk kommer fortsätta att dumpa grejer om ingenting görs. Antingen får man utöka städningen eller sätta upp övervakningskameror. De satte upp stationen för att vara schysta mot oss invånare, men kan folk inte sköta det vill jag inte ha kvar stationen, säger hon.
Sörmland vatten skriver i ett mejl till tidningen att städningen av den aktuella återvinningen har utökats från en till två gånger i veckan sedan bolaget tog över ansvaret från Förpackningsinsamlingen. De uppmanar boende att fortsätta felanmäla när det är skräpigt.
"Vi lägger en extra bevakning (inom bolaget/entreprenör) på denna ÅVS och följer upp det för att bedöma om vi eventuellt ska utöka städningen till tre gånger i veckan, varannan vecka", skriver Helen Sylvefjord, kommunikations- och marknadsstrateg på Sörmland vatten.
Att sätta dit ett högre staket är man däremot inte intresserad av just nu. Orsaken är att det ännu inte är bestämt vilka återvinningsstationer som blir kvar efter att det nya systemet med fastighetsnära insamling har införts, vilket planeras ske hösten 2026.
Den som skräpar ned kan få 800 kronor i böter, oavsett om det är på en återvinningsstation eller någon annanstans.
Trots att nedskräpningen är ett utbrett problem, både i stadsmiljöer och längs våra vägar, är det få som bötfälls. Siffror som Kuriren har begärt ut från Polismyndigheten visar att enbart fem skräpböter delades ut i Katrineholm och Vingåker mellan 2019 och 2024.
Kommunpolisen Mattias Klingström får frågan om polisen är nöjd med siffran.
"Vi förstår att nedskräpning är ett viktigt problem och som poliser har vi många ansvarsområden. Ibland kan vi inte vara på plats direkt när det händer, men vi gör alltid vårt bästa för att hantera situationen när vi får möjlighet att ingripa", skriver han i ett mejl.
Vidare förklarar han att det finns mycket att göra för att få bukt med problemet.
"Vi fokuserar inte på antalet böter som delas ut. Ibland räcker det med ett samtal, men ibland måste vi gå längre och utfärda böter. Ofta kan ett samtal med en individ som kanske har kastat en cigarettfimp räcka", skriver Mattias Klingström.