På tisdagen fick en restaurang- och livsmedelklass på Lindengymnasiet besök av Alexander Flygare. Han är ungdomsansvarig på Sörmlands sparbank och jobbar heltid med att informera, utbilda och inspirera kring privatekonomi för gymnasieelever.
Med hjälp av mentometerknappar får klassen svara på frågor om vad saker kostar och vad olika ekonomibegrepp betyder. På frågan vad ränta betyder väljer 60 procent av eleverna i klassrummet rätt svarsalternativ.
– Alla vet att sms-lån är dåliga, men de vet inte alltid varför, förklarar Alexander Flygare.
Han menar att många ungdomar i gymnasieåldern har dålig koll på var pengarna tar vägen. Många går till exempel ut och äter lunch ofta, trots att det finns matsal på skolan. Många bäckar små, som det heter, och mat, läsk och godis är ofta den största utgiftsposten för ungdomar.
Eleverna får se ett par kortare filmer. En film handlar om en tjej i deras egen ålder som vill köpa nya kläder till den där festen och som köper dyra kaffedrinkar dagligen. Handla nu betala sen, tänker tjejen i filmen, och det hela slutar med betalningsanmärkningar och skulder till Kronofogden. Ett riktigt skräckexempel, alltså.
Hur bra är egentligen ungdomar på att sköta sin privatekonomi?
– De sköter sig helt OK generellt tycker jag, men det saknas ändå det där lilla extra. Det gäller att undvika lyxfällorna och de här svarta hålen i sin ekonomi, säger Alexander Flygare.
Hans bästa tips är att komma igång och börja spara så tidigt som möjligt.
– Om man handlar mycket godis så har man inga pengar kvar när månaden är slut, så enkelt är det. Det handlar framför allt om att inse att man inte är ett offer för sin ekonomi, utan att ens ekonomi är en följd av de beslut man tar.
Kompisarna Rasmus Hultin och Almir Hasukic, båda 17 år, uppskattar besöket.
– Det var bra, både intressant och lärorikt. Jag reagerade lite på hur mycket man lägger på mat varje månad, man borde dra ner lite på det, säger Rasmus Hultin.
– Det där om hur mycket tobak kostar var inte roligt att höra heller, säger Almir Hasukic.