Eleven, som går på en gymnasieskola i Katrineholm, har tidigare varit föremål för utredning om fusk. Men då kunde aldrig misstankarna bekräftas.
Den här gången stod det dock klart för skolan att eleven fuskat – och haft medhjälpare för att kunna fuska. Eleven var inte på plats vid det första provtillfället utan fick göra provet i efterhand. Då uppdagades att någon hade gett eleven tillgång till det ursprungliga provet.
– De som har hjälpt till har fått en muntlig varning, säger bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S).
Han samlade, när fusket blivit känt, bildningsnämndens enskilda utskott som i förra veckan beslutade om en veckas avstängning för den fuskande eleven.
I det aktuella fallet fick eleverna använda dator när provet gjordes och den ansvariga läraren hade ingen möjlighet att ha koll på alla datorskärmar. Den tekniska utvecklingen har gjort det enklare att fuska i klassrummet, under förutsättning att utrustningen finns med på provet. Samtidigt, konstaterar Johan Söderberg, är det numera också lättare att med teknikens hjälp avslöja fusk.
– Exempelvis finns det tjänster att använda för att se om någon har fuskat med uppsatser.
För den avstängda eleven, som nu är tillbaka på sin skola, kan det inte råda någon tvekan om att skolan ser med stort allvar på fusk. I förlängningen kan den som inte har rent studiemjöl i påsen komma att missa sin examen.
– Det är helt klart vad som definieras som fusk på skolan. Det har tagits fram ordningsregler som alla klasser har fått information om och diskuterat, säger Johan Söderberg.
Han tycker att det är särskilt allvarligt med fusk i yrkesämnen, då bristande kunskaper kan få svåra konsekvenser när eleverna kommer ut i arbetslivet.