Grillproffset ger sina bästa tips – så ska du inte göra

Första fredagen efter 1 maj är det grillens dag, därför bjuder grillproffset Per Ehrlund på några tips som du kan ta med dig in i grillsäsongen. Han svarar även på frågan som splittrar katrineholmarna: Vilken grill är bäst, kol eller gasol?

Grillmästaren Per Ehrlund ger sina bästa tips när det kommer till grillning.

Grillmästaren Per Ehrlund ger sina bästa tips när det kommer till grillning.

Foto: Pressbild

Katrineholm2023-05-05 17:02

Sommaren närmar sig med stormsteg och helgen ska bjuda på fint väder. Vad passar då bättre än att sätta igång grillen och slänga på en köttbit, halloumi eller lite grönsaker. Frågan är bara: Är det bäst att grilla med kol eller gasol? 

Kuriren gav sig ut på stan och frågade katrineholmarna vad de tycker. 

Enligt Albert Fröberg och Anders Brinkman är det inget snack om att kolgrillat är det bästa.

– Det ska inte vara för enkelt att grilla, det blir även bättre sak om man grillar med kol, förklarar Albert Fröberg.

Det är en åsikt som Roger Andersson och Mucahit Sahin inte håller med om.

– Att grilla med gasol är så mycket enklare och går snabbare, säger Roger Andersson.

– Sedan blir det inte lika mycket eld, fyller Mucahit Sahin i. 

undefined
Kol eller gasol? För Albert Fröberg och Anders Brinkman är det kol som gäller medan Roger Andersson och Mucahit Sahin föredrar att grilla med gasol. (Från vänster på bilden: Albert Fröberg, Anders Brinkman, Roger Andersson och Mucahit Sahin.

Katrineholmaren, tillika grillproffset, Per Ehrlund har skrivit flera grillböcker, kommit tvåa i tv-programmet "Grillmästarna" och han reser runt i Sverige och håller grillkurser. Enligt honom finns det fördelar med båda grillsorterna. 

– Jag brukar säga att gasolgrillen är som en motorbåt och kolgrillen som en segelbåt. Gasolen är snabb och smidig och kolen kräver mer tid, men båda ger bra smak om man använder dem på rätt sätt, förklarar han.

Det misstag som de flesta gör när de ska grilla är, enligt Per Ehrlund, att lägga på maten för tidigt.

– Sätt på ordenligt med värme och låt hela grillen bli varm sen när den är uppvärmd kan du reglera temperaturen. Många lägger på maten när grillen knappt är varm, det gäller att ha lite tålamod, berättar han.

undefined
Grillmästaren Per Ehrlund ger sina bästa tips när det kommer till grillning.

Det finns även en tredje grillsort som är ett bra alternativ för de som bor i lägenheter där kol och gasolgrillar inte är tillåtna. 

– Elgrillar har blivit väldigt effektiva och bra. I den bästa av världar kan man ha en av varje, säger Per Ehrlund. 

När du hittat rätt grill och sett till att den är tillräckligt varm är det bara att testa grilla olika saker. Enligt Per Ehrlund kan nästan allt grillas. Det finns dock en råvara som han aldrig lyckats få till.

– Rädisor är omöjliga att grilla, det går inte att få dem goda. Om det är någon som lyckas med det så får de gärna höra av sig till mig, så kan jag se till att de får vara med i nästa bok eller något, säger Per Ehrlund med ett skratt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!