Gravstenar växer igen på kyrkogården

Den som sköter en grav på församlingens kyrkogårdar måste från och med i år putsa gräset själv – eller betala en avgift. Nu växer gravstenar igen på Skogskyrkogården.

Katrineholm2015-06-18 09:43

Högt gräs växer framför ett antal gravstenar på Skogskyrkogården. En insändarskribent i lördagens Kuriren finns bland dem som har reagerat. "Många utflyttade gravrättsinnehavare kan inte besöka sina gravar så ofta. Ska man inte hitta sin grav för allt långt gräs då?" skrev signaturen SL.

Men som Kuriren har berättat tidigare, så har Katrineholmsbygdens församling från årsskiftet börjat ta betalt för att putsa gräset runt gravplatser på församlingens åtta kyrkogårdar.

Regeln är inte konstig; begravningsavgiften ska inte gå till gravskötsel utan församlingar ska ta betalt för skötseln. Hittills har församlingen således gett kostnadsfri service.

Den som vill betala 150 kronor per år får fortsatt gräsputsning, tio gånger under säsongen. Annars lämnar församlingen cirka fem centimeter runt gravsten och eventuell rabatt som gravrättsinnehavarna själva får ta hand om.

– Det är ingen hög kostnad, säger kyrkogårdschefen Lars Ståhle som dessutom konstaterar att regeln är rättvis gentemot dem som betalar för att församlingen ska sköta graven.

Gravskötsel kostar 395 kronor per år. Då ingår bland annat vår- och höststädning, påfyllning av jord och vattning samt putsning av rabatt och gräs.

Nu när växtligheten är som mest frodig märks den nya regeln för gräsputsning på många gravar.

– Jag tycker att det är ungefär som jag befarade att det skulle bli, säger Lars Ståhle.

Han räknar med att det kommer att ta ett par år innan nyordningen sätter sig och informationen har nått alla. Information finns bland annat på anslagstavlor och på församlingens hemsida.

– Vi har inte riktigt koll på alla våra gravrättsinnehavare, men vi har försökt att informera så gott vi kan.

Cirka 150 personer har hittills ringt och beställt gräsputsning, men flera tusen gravar berörs. Många gravrättsinnehavare sköter förstås gravarna själva, och för dem finns kantsaxar att låna på kyrkogårdarna.

Lars Ståhle har ännu inte hört att saxar ska ha stulits, men däremot kan de flyttas runt beroende på vem som har använt dem.

Ibland får inte församlingen kontakt med gravrättsinnehavaren. Då sätts en grön skylt vid gravstenen med en uppmaning om att kontakta församlingen. Om ingen har hört av sig efter två år och graven anses vanvårdad blir ärendet ett fall för kyrkorådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om