Gifterna ska minska på förskolan

Förskolan Näverstugan jobbar med att minska kemikalieutsläppen. Men ytterligare framsteg krävs och miljökunskaperna borde förbättras, anser förskolechef Lena Brohede.

Katrineholm2013-12-10 20:35

Lena Brohede har jobbat på förskola sedan 1990. I augusti i år fick hon jobbet som förskolechef och ansvarar i dag för förskolorna Stavstugan, Sörgården och Näverstugan i Katrineholm. Hon har tagit del av Naturskyddsföreningens rapport och känner igen sig i beskrivningarna.

– Det är skrämmande men det är så här många förskolor ser ut i dag. Vi saknar många gånger kunskaper om vad saker faktiskt kan innehålla, säger hon.

Men samtidigt som Brohede erkänner bristen av miljökunskap så jobbar personalen på Näverstugan aktivt med att göra förskolan till en renare plats. Barnen lär sig vikten av god hygien och de vuxna ser till att tvätta sig noga och ofta. När städningen sker på förmiddagen får barnen gå ut och leka för att minska exponeringen av damm och andra partiklar.

– Genom ett egenkontrollprogram kartlägger vi verksamheten och diskuterar städrutiner och utevistelser, saker som vi i dag kan påverka. Vi har ett bra samarbete med kök och städ eftersom de hela tiden finns i våra verksamheter, säger Lena Brohede.

Utöver utbildningar och ökad miljökunskap rekommenderar Naturskyddsföreningen också att förskolor ser över leksaker, möbler och annat som utsöndrar kemikalier. Gamla mobiltelefoner används ofta som leksaker. Detta sker även på Näverstugan.

– Gammal elektronik förekommer. Det finns inte mycket men jag vet att det finns i verksamheten. Där får vi helt enkelt börja tänka nytt, säger Lena Brohede.

Kommunen har också arbetat med att minska kemikaliska ämnen på skolor och förskolor. I februari bytte kommunen ut plasttallrikar och muggar med det skadliga ämnet bisfenol i plasten. Nästa år ska kommunen satsa på bra mat. Förskolor ska få 30 procent ekologisk mat och 6 procent närproducerad mat. Lena Brohede har nu skickat ut Naturskyddsföreningens rapport via mejl till personalen.

– Vi kan för lite om de här sakerna. Att få en miljöutbildning skulle öka kunskaperna. Men sen handlar det också om pedagogens uppdrag. Vad ska man kräva av pedagogen? Vi är här för att driva den pedagogiska verksamheten och har inte alltid den tid som krävs. Därför måste upphandlingsfrågan vid inköp vara avklarad när inköp görs. Självklart måste vi bli bättre på att kontrollera miljömärkning av lekmaterial men det är också olika steg uppåt som måste fungera, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om