Gift i brandbilarna belastar ekonomin

Nu har Västra Sörmlands räddningstjänst rent skum i tankarna. Men saneringen av giftigt och förbjudet släckskum i bilarna blev kostsam – och bidrar till minus i ekonomin.

skum 5662 SJ 140922 DRAG.jpg

skum 5662 SJ 140922 DRAG.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2015-10-17 08:00

Drygt 290 000 kronor.

Så mycket har det kostat räddningstjänsten att låta sanera de tankar som plomberades efter larmet om giftigt skum. Det är billigare än befarat, men ändå en black om foten i räddningstjänstens delårsresultat.

– Det är en kostnad som ju inte var räknad med i budgeten, säger Mattias Gårdholt, stf räddningschef och chef för Funktion räddning.

KK har flera gånger berättat om hur landets räddningstjänster brottas med bekymret att göra sig kvitt släckskum som klassas som miljöfarligt. Västra Sörmlands räddningstjänst, VSR, hamnade i ett medialt blåsväder tidigare i år. Då uppgavs att VSR hade tömt ut en stor mängd PFOS, perfluoroktansulfonsyra, i övningssammanhang. PFOS förbjöds 2011.

Uppgiften stämde inte riktigt. VSR övade mycket riktigt upp 725 liter skum, men det var före förbudet 2007. Räddningstjänsten visste då inte att skummet var miljöfarligt.

Efter att det stod klart vilken skaderisk PFOS utgör, plomberade VSR brandbilstankarna som misstänktes innehålla rester av den miljöfarliga vätskan. Det är dessa som nu har sanerats.

Sammanlagt har sju kontaminerade släckningsbilar, inklusive de i Vingåker, Julita och Björkvik, sanerats.

– Vi fick skicka iväg en hel del skum från tankarna på destruktion, säger Gårdholt.

Notan för saneringsarbetet var av förklarliga skäl inte budgeterad i räddningsförbundets verksamhet för 2015. I den delårsrapport som VSR nyligen presenterade, lyfts skumsaneringen fram som ett skäl till att de ekonomiska målen för perioden januari–augusti inte klarats av.

Totalt går räddningstjänsten i delårsrapporten back drygt 460 000 kronor.

Bakom den största minusposten står saneringen. Men även inköp av ny, miljövänlig skumvätska har påverkat resultatet.

Ökade personalkostnader, både för vikarier i heltidsverksamheten och på grund av ökad personalomsättning i Vingåker och Högsjö, har bidragit.

Också ett hydraulverktyg som gick sönder och inte kunde repareras har satt avtryck: köpet av ett nytt verktyg kostade 117 000 oförutsedda kronor.

Helårsprognosen för VSR ser dock i nuläget positiv ut, enligt rapporten Kostnaden för flera pågående projekt betalas med öronmärkta pengar från fjolårets resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om