Gift från förr blir problem i dag

Efterkrigstidens kemikalieanvändning har lämnat spår i de sörmländska jordarna. Det handlar framförallt om tiden från mitten av 1900-talet fram till mitten av 1970-talet.

Katrineholm2015-02-23 19:30

DDT är ett av de gifter som har använts på plantskolor och handelsträdgårdar. Ett ämne som klassificeras som miljöfarligt, giftigt och cancerframkallande.

"Det är något som ofta kan hittas i marken där långt senare. Den är långlivad, binds i marken och kan finnas kvar 50 år efter användandet", berättade länsstyrelsens inventerare Magnus Carlsson i en intervju med Kuriren efter att inventeringen gjorts.

"Det fanns även en uppsjö av andra bekämpningsmedel, men det är svårt att säga rent generellt hur mycket de har ställt till med. Men det är en risk som vi vill jobba med i och med ett av de nationella miljömålen, att vi ska ha en giftfri miljö", fortsatte Carlsson i intervjun.

Bland de gamla nedlagda handelsträdgårdar som blivit riskklassade finns Johanssons handelsträdgård som fått riskklass 1, Bie handelsträdgård, Plantskola Vallmotorp, Sköldinge handelsträdgård och Sofielunds handelsträdgård vilka klassificerats som tvåor.

Länsstyrelsen har tidigare fått kritik, från framförallt fastighetsägare, för att ha risklassat områden som i vissa fall är bebyggda – utan att sedan gå vidare i undersökningen av dem. Något som när det gäller de två högsta risklasserna, fallit på respektive kommun. När det gäller de områden med de lägsta riskklasserna, 3 och 4, finns ingen plan alls att undersöka vidare i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om