På onsdagen besökte Mats Wahlberg från Namnarkivet i Uppsala Kulturhuset Ängeln och berättade om Katrineholms gatunamn.
— Katrineholm är en ung stad, och gatunamnen återspeglar stadens historia. De första namnen här är från 1880-talet.
Det finns en rad namn som är gemensamma för många svenska städer. Tegnérvägen, Linnévägen, Kungsgatan och Drottninggatan finns i Katrineholm, den sistnämnda hette dock Magasinsgatan fram till 1930.
Till de äldsta gatunamnen hör Köpmangatan och Djulögatan.
— De äldre namnen speglar ofta vad som fanns i närheten. På Norr finns Skolgatan nära Västra skolan, som var Katrineholms första skola.
Det finns också en del mer egendomliga namn, som Fixgatan.
— Den kan ha fått namn efter en fixpunkt, som användes i lantmäteri, som fanns vid gatans norra del.
Men i samma område fanns förr Luxgatan, Duxgatan, Rexgatan och Strixgatan, och Mats Wahlberg kunde berätta att Rexgatan troligen fått sitt namn från en av August Kullberg patentregistrerad såningsmaskin. Herkulesgatan fick, i samma anda, namn efter en slåttermaskin.
— Intill ligger Hermesgatan, då har man fortsatt på det mytologiska temat, fast Herkulesgatan alltså inte hade med titanen Herkules att göra.
Bland nyare gatunamn är gruppnamn mycket vanliga. I Lasstorp finns frukt- och bärgator och i Skogsborg finns landskapsgatorna.
Wahlberg konstaterar att gruppnamnen kanske inte är det mest intressanta för namnforskare.
— Det allra bästa är när det finns lokal anknytning.
Eivor Grafsund från KFV Släktforskarförening. som tillsammans med Katrineholms - Stora Malms hembygdförening arrangerade föredraget, berättar att det ligger både i släktforskares och hembygdsföreningens intresse att veta mer om gamla gatunamn.
— Ofta är det en bemärkt person som gett namn åt gatan. Det är roligt att få lite bakgrund.