Han har en klassisk korkskruv tatuerad på vänster underarm. Den sitter där sedan drygt ett år tillbaka.
– Jag kände att jag behövde någonting med dryck på kroppen, då fick det bli en gammal traditionell vinöppnare, säger Gabriel Elia.
I dagarna har han tagit examen efter en treårig utbildning till sommelier vid restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Han lämnade dessutom utbildningen med ett fint stipendium för sin insats.
Det var på en gymnasiemässa på Safiren på högstadiet som Gabriel Elia fastnade vid restaurangprogrammets monter.
– Jag kände att det här är ju jättekul. Jag var eld och lågor när jag kom hem och sa till mamma och pappa att jag ska söka till restaurang.
Under tiden på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Lindengymnasiet gjorde han praktik hos Tommy Myllymäki i Stadsparken.
– Jag hade praktik i tre veckor, sedan gick det två dagar så ringde de och frågade om jag kunde jobba i helgen. Absolut, sa jag.
Efter gymnasiet jobbade han vidare åt Tommy Myllymäki både i Stadsparken och på Julita värdhus. Han har också varit på Dufweholms herrgård och på Södertuna slott.
Men efter några år som kock kände han att han ville lära sig ännu mer.
– Jag vill förstå hur man kombinerar mat och vin. Jag hade ju lika gärna kunnat vidareutveckla mina kunskaper som kock, men jag ville bredda kunskaperna och förstå båda sidorna av köksluckan.
Så Gabriel Elia sökte till restaurang- och hotellhögskolan på Campus Grythyttan.
– Skolan var superhäftig, den ligger mitt ute i ingenstans och består av ett stort hus importerat från Sevilla. Det är väldigt påkostat och det är en fantastisk utbildning. Jag har lärt mig otroligt mycket under de här tre åren.
Under utbildningen gjorde han sin praktik på Michelinrestaurangen PM och vänner i Växjö.
– Det är en av norra Europas bästa vinrestauranger med en av de största vinkällarna i Europa. Jag var överlycklig när jag fick praktikplats där.
När det var dags att söka jobb efter examen hörde han av sig till dem igen för att fråga om han fick använda dem som referens.
– Då sa de "ska du inte komma hit istället".
I början av juli går flytten till Växjö.
– Det ska superkul att komma ut i arbetslivet som sommelier. Jag har inte riktigt hunnit smälta det än. Men jag är väldigt lyckligt lottad.
En sommelier har ansvar för dryckesupplevelsen för gästerna. Han eller hon hjälper gästerna att välja rätt vin till sin maträtt. Sommelieren är också ansvarig för hur vinerna serveras och hur det beskrivs.
– Det beror på vilken gäst man har framför sig, vilket vinspråk man använder. Man ställer lite frågor, säger vissa ord som man känner till om man har viss vinkunskap. Utifrån det vet jag hur jag ska anpassa mig till gästen.
– Det går aldrig att lära sig allt, men det är en utmaning att försöka att lära sig allt.
Vilket är ditt favoritvin?
– Favoritvin är svårt att säga, men favoritområde är Barolo i Piemonte i Italien, som jag ska få åka till tack vare stipendiet jag fick när jag tog examen. Det ska blir jättekul.
Hur dricker du själv vin?
– Jag försöker att inte vara pretentiös. Jag vill inte vara en besserwisser. Är jag med mina sommelierkompisar då är det på en nördig nivå, men om jag dricker vin med mina föräldrar eller andra kompisar ska det inte vara så seriöst. Det ska vara trevligt. Det är sällskapet som är det viktiga och så har man något gott i glaset.