- Vi har bra mat här. Men vi äter mycket och sitter stilla mycket, jag är aldrig riktigt hungrig, säger Mary Andersson, som sedan några månader bor på Furulidens vårdboende.
Torsten Linde, också ganska ny på Furuliden, håller med om att maten är bra.
- I stort sett är det bra. Det är toppar och dalar. Jag äter alltid rå sallad till maten, kokta grönsaker tycker jag inte om.
Båda lyfter gärna fram lunchen som serverades på pingstdagen som extra god: Fläskfilé med potatisgratäng.
Båda tycker att måltiderna är viktiga, de är både ett avbrott och en hållpunkt i tillvaron.
- Matsedeln på väggen är intressant, den tittar man på, säger Torsten Linde.
Några speciella favoriträtter har ingen av dem.
- Jag är allätare, säger Torsten Linde och Mary Andersson äter gärna frukt.
Maten som serveras tillagas i Lövåsgårdens kök, men varken Mary Andersson eller Torsten Linde tycker att det märks att maten transporteras.
- Den är alltid varm.
På Furuliden serveras frukosten mellan 8 och 8.30, med kaffe på maten. Lunch är det mellan 12.30 och 14 och vid tretiden serveras eftermiddagskaffe, ofta med hembakt. Vid 17-tiden serveras kvällsmål.
- Många klagar på att det är för tidigt, men man kan ju få kaffe och smörgås senare också, säger Mary Andersson.
Ett av de områden det nya kostpolitiska programmet ska arbeta med är nattfastan Kortare nattfasta ska uppnås exempelvis genom sent kvällsmål eller tidig för-frukost. När det gäller risken för undernäring är målet att erbjuda regelbunden screening och att antalet personer över 65 år som är undersökta för undernäring ska öka.
Debatten på måndagens kommunfullmäktige kom att handla mest om skolbarnens mat, men också de äldres mat diskuterades. Anita Carlsson (C) yrkade på att en mening om nattfastan skulle strykas och att målsättningen ska vara att nattfastan är högst elva timmar per dygn, men yrkandet avslogs.
MP, V, C och SD reserverade sig mot kommunstyrelsens beslut att anta det kostpolitiska programmet.