Friskolor ger besked: Vi etablerar oss i Katrineholm

Friskolorna Kunskapsskolan och Erlaskolan etablerar sig i Katrineholm från och med nästa höst. Enligt Anneli Hedberg (S) innebär det mindre resurser till de kommunala skolorna, som får dra ned på i personal och antal klasser.

Katrineholm2011-11-21 19:00

Föräldrar till barn i vissa åldersgrupper kommer snart att få utskick från två nya friskolor som nu ligger i startgroparna för att konkurrera både med varandra och den kommunala skolan om eleverna i Katrineholms kommun. Trots att skolorna ännu inte beviljats tillstånd till de lokaler de ansökt till kommunen om, är beskedet tydligt.

- Vi har fått positiva signaler när det gäller tillstånd till lokal, och öppnar våra köer nu i veckan, säger Torbjörn Bindekrans, regionchef på Kunskapsskolan.

Inte heller Richard Weibull, affärsområdeschef på Erlaskolan, ser frågan om plats som något hinder. Beviljas inte bygglovsansökan, finns andra alternativa lokaler i kommunen, menar han.

Skolorna har båda fått det tillstånd som krävs av Skolinspektionen.

Erlaskolan ägs av Lärande i Östergötland AB, har en entreprenörsinriktad profil och vänder sig till barn från förskolan till årskurs 7. Kunskapsskolan har ingen specialinriktning och vänder sig till årskurserna 4-9.

Friskolorna har liksom de vanliga skolorna rätt till medel från kommunen, resurser som måste tas från kommunala skolor, enligt Bildningsnämndens ordförande Anneli Hedberg (S).

- Det ska inte gå ut över kvaliteten, men vi kommer behöva minska i antal klasser och personal, säger hon.

På sikt räknar Kunskapsskolan med ett elevunderlag på 360 elever, medan Kunskapsskolan har en plan på omkring 48 elever i varje årskurs.

Jan Vikström, ansvarig för grundskolesatsningen på Erlaskolan, ser ingen risk i att de nya friskolorna utarmar de kommunala.

- I andra kommuner har vi sett, att nya friskolor och konkurrens sporrar den kommunala skolan till att förbättras, hävdar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om