Många patienter som besökte en akutmottagning under 2024 uppger att de hade en bra helhetsupplevelse av vården. Det framgår av 2024 års nationella patientenkät, som besvarats av 15 000 patienter över hela landet. 496 av dem är sörmlänningar.
Av de tre akutmottagningarna i Sörmland får Kullbergska sjukhuset genomgående högst omdömen i alla kategorier. I många fall är resultatet dessutom högre än rikssnittet.
Bland annat har Kullbergska sjukhuset bäst helhetsintryck i hela Sörmland. Här får akutmottagningen 85,4 dimensionspoäng, vilket kan jämföras med Nyköpings lasaretts 82,8 poäng och Mälarsjukhusets 76 poäng. Snittet för riket ligger på 83,7 poäng.
Poängen glädjer personalen på akutmottagningen i Katrineholm.
– Vi är otroligt stolta över att våra patienter har lämnat det här resultatet. Det är för patienterna vi är här så det är jättekul att vi får bra resultat, säger Johan Edlund.
På avdelningen jobbar man mycket med synergier, vilket innebär samverkan, som ska vara till nytta för både patienter och medarbetare.
– En viktig framgångsfaktor i det här tror vi är att jobba mycket med medarbetarnas arbetsmiljö. Om man har en bra arbetsmiljö, så spiller det över på patienterna, säger Johan Edlund.
På akuten arbetar man i team och efter spelregler hur man ska vara mot varandra. God kommunikation och kontinuerliga avstämningar är en förutsättning för ett gott arbete.
Mest nöjda är patienterna på akuten på Kullbergska med tillgängligheten 89,5 poäng, följt av respekt och bemötande, 86 poäng. Minst nöjda är man på punkten information och kunskap. Där får Kullbergskas akutmottagning 71,3 poäng.
Enligt Sofia Svensson, som också är vårdenhetschef på mottagningen, finns det förbättringspotential där.
– Även om siffrorna är bra så kan de bli bättre. Vi kan blir bättre på att informera patienterna om vad de väntar på, eller vad vi ska göra. Vi kan också bli bättre på smärtlindring, säger hon.
– Vi ska vara tydliga med information om smärtlindring innan patienten hinner fråga, säger Johan Edlund.
Båda vårdenhetscheferna är glada över att patienterna fyller i enkäten, så att de kan förbättra arbete där så behövs.
– När patienter inte är nöjda med sjukvården och hör av sig till oss chefer handlar det ofta om att man inte har förstått hela kedjan. Där är vi behjälpliga med att förklara den, säger Johan Edlund.