Alla partier — utom Sverigedemokraterna som var inbjudna men inte svarat på inbjudan — deltog i debatten, som också lockade många åhörare. Ämnena för kvällen var bland annat tillgänglighet, vård- och omsorg, vuxenutbildning och "inför valet". Debatten arrangerades av paraplyorganisationen Handikappföreningarna i Katrineholm.
Moderator för debatten var KK:s chefredaktör Elisabet Bäck, som inledde med att låta partiernas företrädare presentera sig och sitt partis politik i handikappfrågor, och just "tillgänglighet" nämndes av samtliga politiker.
Ewa Callhammar (FP) berättade om egna erfarenheter av funktionshinder, när hon satt i rullstol efter ett benbrott och insåg hur dålig tillgängligheten är, och Monika Johansson (S) framhöll sitt partis satsning på fler jobb, för att också funktionshindrade ska kunna få arbete.
Livlig diskussion utbröt om tillgänglighetsinventeringen, som genomfördes av Handikappföreningarna i fjol, där man kunde konstatera att bara 18 procent av 200 affärslokaler var tillgängliga för alla.
Både Bengt Andersson (M) och Joha Frondelius, (KD) tyckte att affärsidkarna har att vinna på att tillgänglighetsanpassa sina lokaler, eftersom de då kan få fler kunder.
Elisabet Bäck ifrågasatte om det är rätt att handikapporganisationerna svarar för den typen av inventeringar, när tillgängligheten egentligen är kommunens ansvar. Ylva Karlsson (MP) höll med om att inventeringarna är kommunens ansvar, men att den inte kan genomföras utan samverkan med handikapporganisationerna.
Lotta Back (V), tyckte att tillgängligheten fortfarande är för frivillig, och samtliga var överens om att den proposition om att lagstifta mot bristande tillgänglighet, som läggs i mars av regeringen, är en bra idé.
Lena Höjdevall från Synskadades riksförbund ställde en fråga om LSS, Lagen om särskilt stöd, och berättade att många synskadade upplever att stödet minskat. Erkki Pokela från Neuroförbundet önskade att partierna ska skriva ned vad de tänker arbeta för i handikappfrågor.
— Det är bra tajming att ha debatten nu, jag tror vi alla tar med oss det här när vi skriver valmanifesten, konstaterade Ylva Karlsson.
Karlsson sa också att de funktionshindrade är underrepresenterade och behövs i politiken.
— Vi saknar er i partierna. Man kan vara medlem, och ställa krav och frågor genom partierna.
Roland Elfving, ordförande i Handikappföreningarna i Katrineholm kontrade med en fråga om tillgänglighet:
— Är era lokaler anpassade, så att man kommer in i lokalerna med rullstol, om man vill engagera sig?