Förskollärarna ska få en tydligare pedagogisk roll, enligt den nya skollag som trädde i kraft i juli i år.
Medan förskolan tidigare varit mer inriktad på omsorg om barnen, skärps kraven på att förskollärarna ska förverkliga den läroplan som finns, ge kunskap och uppmuntra till specialintressen hos barnet.
- Men det handlar inte om att undervisa barnen på skolans sätt, utan om att uppmuntra inlärning i vardag och lek, framhåller Anne-Marie Thedén, chef för Norrgårdens och Gersnäs förskola.
I den nya, reviderade läroplanen ska förskolläraren lägga stor vikt vid kunskap i ämnen som naturvetenskap och teknik genom att till exempel uppmuntra barnets nyfikenhet för djur, natur och kretslopp.
För att leva upp till de nya kraven har Gersnäs, Norrgårdens och Sandbäckens förskola i Katrineholm lagt om scheman för personalen, som nu möts varannan vecka för att planera och utvärdera sitt arbete. Men den tiden måste tas från vanlig verksamhet, alltså från förkollärarens tid med barnen, enligt Anne-Marie Thedén.
- Men den tiden täcks nu upp av barnskötare på förskolan, så det blir inte mindre tid till barnen, säger hon.
Under hösten utvärderas omställningen i schemat, som sedan tillämpas i övriga förskolor i januari 2012.
Förkolläraren ska nu också enligt läroplanen uppmuntra specialintressen hos barnen.
Men Lena Brohede, förskollärare på Backa förskola, ser ingen risk i att man alltför tidigt definierar barnet utifrån ett särintresse.
- I den åldern intresserar barnen sig för olika saker under olika perioder. Men det handlar inte om att få barnet att "snöa in" på ett visst område, utan om att hålla ett intresse de visar för ett ämne vid liv, säger hon.
Men hon har svårt att se hur förskollärarna ska ägna mer tid åt att utvärdera och dokumentera sitt arbete.
- Vi har små barn kräver närvarande pedagoger hela tiden, säger hon.