Förseningar drabbar resenärer med daglig verksamhet

Förra året kom taxin försent 69 gånger och fem gånger dök den inte upp alls. De som är i behov av transport till och från sin dagliga verksamhet drabbas.

Förseningar och utebliven taxi kan påverka resenärerna mycket, enligt Kjell Clasborn, ordförande för FUB Katrineholm, Vingåker och Flen.

Förseningar och utebliven taxi kan påverka resenärerna mycket, enligt Kjell Clasborn, ordförande för FUB Katrineholm, Vingåker och Flen.

Foto: Tommy Larsson, Tomas Oneborg, Paulina Bånge

Katrineholm2020-11-18 06:33

Resurscenter upphandlar transporter för de cirka 90 resenärer som åker taxi till sin dagliga verksamhet. I dagsläget ligger kostnaden på 3,5 miljoner kronor om året. 

Vid förseningar har Katrineholms kommun enligt avtalet rätt att begära vite, vilket har skett 74 gånger under 2019. Vid 46 tillfällen var taxin försenad, dock mindre än 40 minuter. 23 gånger kom taxin mer än 45 minuter sent. Vid fem tillfällen förra året uteblev taxin helt. 

– De signaler jag har fått från min sons gruppbostad är att det har varit väldigt stökigt, framförallt på eftermiddagen när de ska åka hem. Men det har blivit bättre efter att man röt ifrån. I år har jag inte hört någonting om förseningar. Det borde jag ha hört i så fall, säger Kjell Clasborn, ordförande för FUB Katrineholm, Vingåker och Flen.

undefined
Förseningar och utebliven taxi kan påverka resenärerna mycket, enligt Kjell Clasborn, ordförande för FUB Katrineholm, Vingåker och Flen.

2020 års siffror är svåra att jämföra, eftersom verksamheterna var inställd mellan 19 mars och 3 augusti, till följd av coronapandemin. Taxin har uteblivit tre gånger och varit försenad vid totalt 14 tillfällen till och med september i år.

– För dem som har sitt funktionshinder inom autism är det extra viktigt med rutiner och kontinuitet. Det kan vara förödande om det till exempel kommer fel chaufför. Verksamheterna påverkas också när de kommer försent, säger Kjell Clasborn.

Leverantören Cabonline har haft avtalet sedan april 2017 och har vunnit upphandlingen på nytt. De tvingas betala vite till kommunen för varje försening och under 2019 blev det sammanlagt cirka 100 000 kronor. 

undefined
För 30 minuters försening betalar leverantören 1000 kronor i vite. För 45 minuters försening eller utebliven taxi betalar de 2000 kronor till vård- och omsorgsförvaltningen.

Veronica Andersson är enhetschef på Resurscenter och ansvarig för de så kallade brukarresorna. Hon vill inte svara på frågor per telefon, men svarar via mejl att berörda resenärer kontaktas skyndsamt så snart de blir varse om förseningar. Vid utebliven taxi ombesörjer bokningscentralen en annan transport.

Får ni några klagomål? 
– Vi får in synpunkter som övervägande handlar om förseningar. De följs upp vid en veckoavstämning som vi har med Caboline där vi även diskuterar förbättringsåtgärder. Vi har även sittande avstämningsmöte med företaget, svarar Veronica Andersson.

Hur tycker ni att leverantören uppfyller avtalet?

– Vi är i stort sett nöjda med det Caboline levererar.

Får passagerarna någon ersättning? 
– Nej, ingen ersättning utgår. De får heller inget avdrag på habiliteringsersättningen på grund av förseningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!