I torsdags berättade Katrineholms-Kuriren om det kritik mot planerna.
"Jag vill inte ha några härbärgen i Katrineholm över huvud taget. Det befäster ett dåligt system", sa han då, men konstaterade samtidigt att församlingar och frivilligorganisationer arbetar som de vill i sina egna lokaler. Han sa också att kommunen inte kommer att göra mer för tiggarna än vad lagen kräver: ansvar för barn som far illa och akut vård.
Men Dahlströms inställning kritiseras nu av andra partier i Katrineholm.
– Människor som finns i vår kommun, som vill förbättra sin livssituation, måste få chansen. Att då säga att de inte är välkomna är förnedrande för mänskligheten, säger Joha Frondelius, gruppledare för KD.
– Det finns lagstiftning, men det finns också en verklighet, fortsätter Frondelius.
Vänsterpartiets Lotta Back tycker att det är självklart att hjälpa människor när de är här.
– Men jag tycker egentligen inte att det ska behövas med medborgare från ett EU-land. Jag håller med Dahlström om att det inte är en kommunal angelägenhet, det här är större än ett kommunalt bekymmer. Men härbärget är ju inte en kommunal angelägenhet heller.
Inger Fredriksson, gruppledare för C i kommunfullmäktige, är kritisk till att Dahlström alls uttalar sig i ärendet. Hon skriver så här i ett mejl:
"Det måste vara tillåtet för frivilligorganisationer att hjälpa enskilda utan att kommunalrådet har synpunkter på det. I sak måste kommunen ta sitt lagliga ansvar."
Anita Blidh från studieförbundet Sensus, som också är med i arbetet med härbärget, vill inte kommentera Dahlströms uttalande.
– Jag vill inte kommentera öppet vad han säger, men vi hade ju inte startat något om vi inte tyckte det var bra, säger hon.