Migrationsdomstolen beslutade nyligen att upphäva Migrationsverkets beslut att neka mannen ett permanent uppehållstillstånd. Därmed kan makarna återförenas i Katrineholm, där kvinnan numera bor. Vägen dit har varit lång och snärjig.
Makarna gifte sig i Somalia 2003 och fick ett barn året därpå. Familjen splittrades 2008 under våldsamma former; efter en terrorattack försvann mannen och barnet spårlöst. Kvinnan fick senare höra av bekanta att hennes make var död.
Hon flydde till Sverige där hon på grund av skyddsbehov fick permanent uppehållstillstånd. Det var 2009. Så småningom inledde hon, i tron att maken var avliden, ett förhållande med en annan man och fick ytterligare ett barn.
Så plötsligt dök maken ett par år senare upp i livet. Han hade sitt och makans gemensamma barn med sig. Men när han ansökte om permanent uppehållstillstånd för att leva med sin hustru, sa Migrationsverket nej.
Den ansåg att makarnas förhållande, eftersom hon hade haft en annan man i Sverige, var att betrakta som nybildat. Därmed omfattades han inte, till skillnad mot barnet, av den så kallade bevislättnadsregeln. Har var tvungen att styrka sin identitet, vilket är hart när omöjligt för somaliska medborgare som i regel saknar id-handlingar.
Migrationsdomstolen återvisade dock ärendet till Migrationsverket som fick gräva djupare i omständigheterna.
Domstolen bedömer utifrån utredningen att allt pekar på att makarna kommer att leva tillsammans nu när de återfunnit varandra. Ingenting tyder på att kvinnans tidigare relation var av äktenskapsliknande former. Och för det gemensamma barnet, nu 9 år, skulle det enligt domstolen vara högst olyckligt om familjen splittrades en andra gång.