Försäljaren började tala med honom om hur hög avkastning han kunde få, om han placerade sina pensionspengar i deras fonder. För att få mer information skulle han få ett mejl, upplyste kvinnan och bad honom skriva på ett litet rosa papper, berättar Thomas.
- Jag skrev på i tron om att jag accepterade att de skickade mejlet till mig. I samtalet nämnde försäljaren inte ett ord om avtal, säger han.
Men när han kom hem såg han att han skrivit under ett prenumerationsavtal och godkänt en kostnad på omkring 1- 200 kronor.
Han är inte ensam om att känna sig lurad av företaget. Svensk fondanalys bildades för två år sedan men är redan väl känt hos Konsumentombudsmannen. I år har 57 anmälningar mot företaget kommit in från olika delar av landet, berättar Maria Johansson, jurist på Konsumentombudsmannen. De har handlat om att kunden ingått avtal utan att veta om det, trott att tjänsten varit gratis, eller ansett sig ha fått fel och vilseledande information.
Ärendet är nu överlämnat till Konsumentombudsmannens sekretariat, där en diskussion om rättslig åtgärd förs.
I ett mejl svarar Tobias Lindqvist från Svensk Fondanalys styrelse på kritiken. Anmälningarna har fått företaget att införa tydligare regler för hur kunden ska bemötas, uppger han.
Maria Johansson betonar vikten av att som kund vara medveten om sina rättigher.
- Vid försäljning ska det klart och tydligt framgå, vilka konsekvenserna blir då man ingår ett avtal, vad man skriver under och vilka priser som gäller, säger Maria Johansson. Om du inte anser att du ingått ett avtal, måste bolaget kunna bevisa det. Även när du skrivit under ett avtal, kan du anmäla bolaget om du känner att du under samtalet med säljaren har fått vilseledande information.
- Då kan det bli en prövning, där ord står mot ord, säger hon.