I mars skev Katrineholms-Kuriren om växthuset vid Djulö. Det ägs av kommunen men drivs av föreningen Stora Djulö trädgårdsentusiaster, en fristående grupp inom Katrineholms trädgårdsförening. Föreningens företrädare var missnöjda med hur kommunen skötte växthuset. Rutor var trasiga och trä murket. Det kom in regn och snö som var olämpligt för de små träd och andra växter som fanns där inne. Det låg glaskross i rabatten. Toaletterna intill var fulla av mögel efter en vattenläcka. Ur kranarna kom inget vatten.
‒Många kommer hit med fikakorg och vill gärna titta in i växthuset. Men som det ser ut nu är det inte roligt att visa upp det, berättade Ragnhild Bergström från Stora Djulö trädgårdsentusiaster i våras.
Nu har en del av förfallet åtgärdats. Rutorna är lagade, en dörr har fixats, toaletterna är fräscha igen och vattnet rinner. Men själva växthuset, med det murkna träet, har inte åtgärdats.
‒De kostar inte på mer än de måste. Det känns som att de inte tänker bry sig, säger Ragnhild Bergström i dag om kommunens insatser.
Att visa upp växthuset för besökare har inte blivit så mycket roligare.
‒Nej, det känns likadant som tidigare. Det är nästan bara vindruvor och persikor där inne. Vi har ytterst lite växter där. Men det är många besökare här i trädgården och de tycker att det är fint, så det vore roligt att få det i ordning, säger hon.
Ragnhild Bergström säger att föreningen gärna vill fortsätta att driva växthuset, men att det beror en del på kommunens framtidsplaner.
‒Växthuset är nedgånget. Jag förstår att det kostar pengar, men det har de ju vetat länge, säger hon.
På kommunen är många ansvariga på semester just nu. Michael Antonsen på service- och teknikförvaltningen säger att de håller växthuset i så gott skick de kan.
‒Vi lagar efter hand. Så länge föreningen är där försöker vi hålla växthuset vid liv. Vilka långsiktiga planer som finns, om det finns några alls, vet jag inte.
Han bekräftar att kommunen håller nere underhållet på grund av kostnaderna.
‒Det är inte så att vi inte vill, men vi har inte medlen att göra mer. Vi håller det i ordning så att det inte är farligt att vara där och så att verksamheten kan hållas i gång. Men någon totalrenovering har vi inte råd med, säger Michael Antonsen.