Fordonseleven Felicia, 17: "Han tog killarna före oss"

Elever på Katrineholms tekniska college sticker ut i statistiken.
Nu vill eleverna, på fordon- och transportprogrammet, krossa fördomar och inspirera fler tjejer till att söka utbildningen.
– Man vill plugga mer för att motbevisa, säger Britta Karlsson, elev på programmet.

Felicia Lundgren, 17, Filippa Pettersson, 17, Wilda Karlsson, 17 och Britta Karlsson, 18, ska bli den nya generationen av lastbilschaufförer.

Felicia Lundgren, 17, Filippa Pettersson, 17, Wilda Karlsson, 17 och Britta Karlsson, 18, ska bli den nya generationen av lastbilschaufförer.

Foto: Erica Johansson

Katrineholm2025-02-27 20:30

Transportsfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd släppte nyligen sin årliga skolledarrapport som visar att lastbilschaufför är en attraktiv utbildning för många unga. Dock är landets utbildningar mansdominerade med 67 procent killar och 33 procent tjejer. 

Men Katrineholms tekniska collage, bryter statistiken. Klassen som läser andra året, på fordon- och transportprogrammet, består till hälften av tjejer. 

– Det har blivit mer normaliserat att tjejer vill komma in och vara en del av yrket, säger Felicia Lundgren, elev i årskurs två.

undefined
Felicia Lundgrens intresse för att köra bil och lastbil väcktes i samband med att hon fick sin epa. "Då insåg jag att jag gillade att köra och då kändes lastbilschaufför rätt".

Hur känner ni inför att arbeta i ett mansdominerat yrke?

– Jag känner mig lite nervös för att komma in i yrket på grund av fördomarna om att "hon är tjej, hon kan inte klara det där". Men det ska nog gå bra ändå, säger Filippa Pettersson. 

– Man vill plugga mer för att motbevisa dem, tillägger Britta Karlsson. 

undefined
Tjejerna har hittat till utbildningen av olika anledningar, men har enats kring deras passion för fordon.

Trots tjejernas vilja att jämna ut branschen inom transport har de fått stöta på motstånd.

– Vi var på en mässa och då var det en man som inte riktigt ville prata med oss, på grund av att vi är kvinnor. Han hade en hästtransports-lastbil med sina motorcyklar i som vi tyckte såg spännande ut. Han tog killarna före oss och vi fick inte riktigt komma fram även efter att vi väntat på att han skulle prata klart med alla andra. Det var inte så kul, säger Felicia Lundgren. 

undefined
Felicia Lundgren, 17, och Britta Karlsson, 18, tycker om att utbildningen har mycket praktiska moment där de får ta eget ansvar.

Samtidigt tillägger Felicia Lundgren att de har fått uppmuntran från flera andra håll, så som från sina lärare. Där bland från Théres Persson Stenroos, yrkeslärare för programmet, som tycker att det är positivt att fler tjejer söker sig till utbildningen. 

– Det jämnar ut branschen, stämningen blir bättre och trevligare. Det har varit ganska rått tidigare och inte ett så metoo-anpassat yrke, säger Théres Persson Stenroos. 

undefined
"Fler tjejer hittar intresset på sin egen väg vilket leder till att fler söker sig till utbildningarna", säger Théres Pettersson Stenroos.

Thérese uppfattar det som att fler tjejer utvecklar intresse för fordon och transport och därför söker sig fler till utbildningarna än tidigare. Att programmet har kvinnliga lärare ser eleverna som något positivt.

– Det är jättekul att vi har kvinnliga lärare, man får lite mer förståelse från dem då det är ett sånt här yrke, säger Wilda Karlsson.

– I alla fall Tisse, hon är världens bästa, säger Filippa Pettersson och förtydligar att det är Thérese smeknamn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!