Föräldrar ifrågasätter besöket på akuten

När en flicka föll illa och slog sig i bakhuvudet tog föräldrarna henne till akuten på Kullbergska. När de sedan besökte vårdcentralen fem dagar senare upptäckte de att besöket på akuten inte blivit journalfört.

All personal på akuten har dokumentationsskyldighet när man träffar en patient. Vad som hänt i det specifika fallet kan ansvarig chef inte svara på. Flickan på bilden är inte flickan i texten.

All personal på akuten har dokumentationsskyldighet när man träffar en patient. Vad som hänt i det specifika fallet kan ansvarig chef inte svara på. Flickan på bilden är inte flickan i texten.

Foto: TT och Carina Bergius

Katrineholm2023-02-10 17:02

Flickan spelade fotboll på rasten när hon föll illa och slog i bakhuvudet i hård snö. Skolsköterskan hörde omgående av sig till föräldrarna och uppmanade dem att ta barnet till akuten, vilket de gjorde eftersom flickan hade ont i huvudet, mådde illa och kände sig yr.

På akuten fick de träffa en sjuksköterska. Hon sa, enligt föräldrarna, att flickan skulle stanna hemma och vila i fem dagar och att de skulle återkomma om hon inte blev bättre.

– Hon fick aldrig träffa någon läkare. Sjuksköterskan lämnade bara ett informationsblad om hjärnskakning till min fru, utan att ha undersökt barnet, berättar hennes pappa.

Efter fem dagar var flickan fortfarande inte bättre. Då tog föräldrarna kontakt med sin vårdcentral och flickan fick komma dit. 

– Där upptäckte vi att det inte fanns någonting dokumenterat från besöket på akuten. Det kändes fruktansvärt. Eftersom hon inte fick träffa någon läkare och eftersom de inte undersökte henne var vi jätteoroliga att hon hade en inre blödning. Nu fanns det inte ens någonting dokumenterat från besöket på akuten, berättar flickans pappa.

– Det är en katastrof. Man får inte göra så här, fortsätter han.

Katrineholms-Kuriren har tidigare berättat att över 20 000 läkardiktat just nu ligger ohanterade på hälso- och sjukvårdsavdelningar runt om i Sörmland. Orsaken är brist på medicinska sekreterare. 

Enligt Maria Nordström, verksamhetschef för vårdplats- och mottagningsenheten på Kullbergska, där akuten ingår, kan bristerna i flickans journal inte bero på det. 

– Här är våra sekreterare i fas med alla våra diktat, vilket innebär att allt skrivs in i journalen efter ett prioriteringssystem, berättar hon.

All personal på akuten har dokumentationsskyldighet när man träffar en patient. Vad som hänt i det specifika fallet kan Maria Nordström inte svara på.

– För att veta om vi har brustit i rutin eller inte behöver vi en avvikelse för att gå igenom detta.

Enligt henne är det inte vanligt att dokumentation glöms bort. Att så skulle ha skett är heller inget som upptäckts i de kontroller som sjukvården själva gör.

Maria Nordström konstaterar att det kan innebära en patientsäkerhetsrisk om all information inte finns i journalen, exempelvis kan en tid för ett återbesök bli försenad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!