Fler lärare kan få fara mellan arbetsplatser

Den 1 juli blir det skarpt läge med lärarlegitimationen. Nu läggs ett avancerat pussel för behöriga lärare, som kan komma att få arbeta på mer än en skola.

Katrineholm2015-05-26 05:00

Katrineholm har en något högre andel högskoleutbildade och legitimerade lärare än riket i snitt. Det betyder dock inte att det bara är att tuta och köra när övergångsreglerna för lärarlegitimationen försvinner vid halvårsskiftet. Då blir det bara behöriga lärare som får ansvara för undervisning och sätta betyg.

Att matcha behöriga lärare mot rätt årskurs och rätt ämne är inte gjort i en handvändning.

Dessutom är Skolverkets arbete med att utfärda legitimationer försenat och många lärare väntar på att få sin behörighet svart på vitt.

Lärare som undervisar i ett ämne som de inte är behöriga i kan komplettera sin behörighet genom Lärarlyftet, men till syvende och sist är alla pedagoger ansvariga för sin egen utbildning.

– Den största utmaningen är att få ihop hela pusslet. Vi har inte fått in alla legitimationer än. Alla som ska ha leg har sökt men alla har inte fått svar, så vi har inte hela bilden klar för oss, säger bildningsförvaltningens verksamhetschef Anna Thörn.

När det gäller högstadieskolorna känner hon sig lugn. Där är det bara i undantagsfall som inte rätt lärare kommer att undervisa i rätt ämne. I årskurs ett till sex är det på sina håll knepigare.

En lärare kan ha undervisat i många år i ett ämne och nu plötsligt bli obehörig. Då gäller det att rektorerna vet vem som kommer att sätta betyg i det ämnet.

– I förlängningen handlar det om att lärare som ska in i någon annans undervisning behöver ha rimliga förutsättningar för det i sin arbetstid, säger Anna Thörn.

Lärarnas arbetsmiljö spelar, tillsammans med elevernas arbetsro, en central roll när övergångsreglerna försvinner.

Anna Thörn berättar att förvaltningen har haft samtal med lärarfacken om att det ska bli rimliga arbetsförhållanden för pedagoger.

Viktigt är, att de inte ska skickas runt på alltför många skolor där det saknas behöriga lärare i olika ämnen.

– Den diskussion som pågår nu är att fler behöver bidra till lösningen. Några är på en skola och undervisar, andra på tre, säger Anna Thörn och fortsätter:

– I vissa ämnen kanske alla som har behörigheten behöver vara på två skolor. Men det är inget som man ändrar från en termin till en annan. Arbetet med att anpassa organisationen behöver ske stabilt och över tid. Det gäller att göra det så bra som möjligt för så många som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om