- Det är det viktigaste, att så många barn som möjligt når målen, säger Bo Sivars (M), 1:e vice ordförande i bildningsnämnden.
- Och det gäller att lärarna får verktyg och tid att jobba med det.
Skolinspektionen konstaterade efter sin tillsyn i år att måluppfyllelsen är låg i Katrineholms kommun och att de låga resultaten inte tillräckligt analyseras för att kunna bli bättre.
Förra året klarade 68 procent av eleverna i Katrineholm målen i alla ämnen. Rikssnittet var 76,4 procent. Skillnaden är också stor när det gäller hur de små eleverna klarar de nationella proven. Förra året var 59,3 procent av eleverna i årskurs tre godkända i de nationella proven, jämfört med 72,4 procent i snitt för riket. Kommunen har därmed en lång väg att vandra.
Bo Sivars lyfter fram Sveriges kommuner och landsting, SKL:s rapport där erfarenheter från framgångsrika skolkommuner samlats.
- En viktig framgångsfaktor är lärarnas och rektorernas förmåga att leda.
Bland framgångsfaktorerna finns även att kompetenta lärare lyfts fram och att förväntningarna är höga på eleverna.
Ett annat prioriterat område för bildningsnämnden nästa år är att göra barngrupperna mindre i förskolan. På sina håll är grupperna mycket stora, upp emot 30 barn, och föräldrar i bland annat Valla har protesterat på sistone.
I Katrineholms tätort kommer situationen att lätta något, när det blir två nya förskoleavdelningar under nästa år.
Bildningsnämnden har en driftbudget på 640 miljoner kronor 2013. Det är 19 miljoner kronor mer än 2012. Investeringsramen är på drygt 4,2 miljoner kronor.