Fler anmäler brister i skolorna

Allt fler anmäler elevers skolsituation till Skolinspektionen. En stor ökning ses i antalet anmälningar om elever som känner sig kränkta av skolpersonal.

Katrineholm2015-02-25 05:00

Sedan Skolinspektionen startade 2008 har anmälningarna om upplevda kränkningar och brister i skolan ökat varje år.

I en jämförelse mellan 2013 och 2014 märks en ökning av antalet anmälningar bland annat för Vingåkers del. 2013 gjordes två anmälningar, en om kränkande behandling och en om brister i särskilt stöd, till Skolinspektionen. Förra året gjordes totalt åtta anmälningar.

I Katrineholm var ökningen av antalet anmälningar stor förra året jämfört med 2013. Anmälningarna gäller grund- och gymnasieskola, men även vuxenutbildning och SFI. Totalt 27 anmälningar gjordes 2014, mot sju 2013.

En ökning gäller anmälningarna om kränkande behandling. Förra året gjordes i kommunen sex anmälningar om att elever ska ha kränkts av personal.

Totalt i landet ökade anmälningarna om kränkningar från skolpersonal med tolv procent förra året jämfört med 2013. Anmälningar om kränkningar från andra elever ökade med tio procent. Flera anmälningar kan röra samma ärende.

De vanligaste anmälningarna i Skolinspektionens statistik handlar om just kränkningar. Näst vanligast är anmälningar om brister i särskilt stöd.

Bo Sundahl, Lärarförbundets ordförande i Katrineholm tror att knappa resurser kan leda till att fler upplever att skolan brister i exempelvis stöd till elever.

– Från vår sida tycker vi givetvis att det ska finnas tillräckligt med resurser. Det är lättare att göra fel i en pressad situation.

Bildningsförvaltningen i Katrineholm hade att jobba med tio anmälningar förra året. Två ärenden hade fler än en anmälan. Fyra ärenden är nedlagda utan åtgärd och i två fall har kommunen fått kritik, säger verksamhetschefen Anna Thörn. Hon berättar att skolorna i Katrineholm jobbar aktivt för att vara tillgängliga för synpunkter.

– Anmälningarna kommer från oroliga föräldrar som bryr sig om sina barn och vill få till en förändring, säger Anna Thörn som vill att föräldrar redan från början ska få möjlighet att känna sig delaktiga i barnens skolgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om