Kommunstyrelsens beslut att lämnades namnlistor in till kommunen, men kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) har hittills inte visat intresse för att diskutera omprövning av beslutet.
Men nu kan fladdermöss eventuellt sätta stopp för den planerade rivningen. Två personer har anmält förekomst av fladdermöss i närheten av den gamla skolan till Naturvårdsverket.
Alla Sveriges 19 fladdermusarter är fridlysta, vilket bland annat innebär att man inte får förstöra deras boplatser. Om det konstateras att fladdermöss finns i eller i anslutning till en byggnad måste kommunen söka dispens från fridlysningen. För att få dispens krävs troligen att det handlar om mer vanliga fladdermusarter.
– Finns det till exempel barbastellfladdermus har den väldigt starkt skydd, säger Karl Ingvarson, naturvårdare på länsstyrelsen i Sörmland.
Det är inte helt ovanligt att fladdermöss sätter käppar i hjulet för rivnings- och expansionsplaner, som framgår av artikeln nedan.
– Länsstyrelsen fattar beslut efter artbestämning. Är det en vanlig art kan man tänka sig att behovet av nya bostäder är större, är det en ovanlig art kan man säga att det är mycket viktigare med fladdermössen, säger Marie Nedinge vid Naturvårdsverket.
Först måste dock länsstyrelsen få indikationer på att det finns fladdermus och därefter kvalitetssäkra upplysningarna.
– Vi skaffar en bild av läget. Finns det fladdermöss på stället? Vad är det i så fall för fladdermöss, säger Karl Ingvarson.
Är det rimligt att tro att fladdermöss kan komma att stoppa rivningen av Djulö gamla skola?
– Det är svårt att säga ja eller nej. Det beror på. Det ska vara ett myndighetsbeslut i så fall. Jag kan inte minnas jättemånga fall där fladdermöss stoppat rivningar, säger Karl Ingvarson.